Meteoroloji Genel Müdürlüğü havacılık, ulaştırma, denizcilik ve tarım gibi birçok farklı sektöre hava tahminleri konusunda hizmet veriyor. Kurum geçen yıl 14 bin 585 meteorolojik veri talebine yanıt verdi. En çok veri talep eden sektör ise sigortacılar oldu.
Kar, yağmur, fırtınadan sıcaklık, nem, deniz suyu sıcaklığına kadar bütün meteorolojik olayları dakika dakika takip eden Meteoroloji Genel Müdürlüğü elde ettiği verileri de tüm sektörlerle paylaşıyor.
Geçen yılın verilerine göre kurum 14 bin 585 talebe yanıt verdi.
635 Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonu'ndan alınan veriler başta havacılık, ulaştırma, denizcilik ve tarım olmak üzere hemen hemen tüm sektörlere ulaştırılıyor.
Genel Müdürlük tarafından geçen yıl yağış, fırtına, su baskını, sel, çığ, buzlanma, don, toz aşımı ve heyelan tehlikesi gibi farklı alanlarda 798 meteorolojik uyarı yapıldı.
Geçen yıl, en çok meteorolojik veriyi 5 bin 670 başvuruyla sigorta sektörü talep etti. Sigorta sektörü hortum ve yıldırım gibi hava olaylarına hasar tazminatı ödemelerinde bu verilerden yararlandı.
Sigortacılardan sonra havayı en çok soran sektörler adalet, çevre, eğitim ve inşaat oldu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü denizcilik ve turizm sektörüne daha iyi hizmet sunmak ve meteorolojik desteğin kalitesini artırmak için sahil şeridinde yerleştirilecek platformlar üzerine deniz suyu sıcaklığı ölçüm sistemleri kurmaya hazırlanıyor. Bu sistemlerin ölçüm verilerini GPRS sistemiyle iletmesi öngörülüyor.
meteoroloji
sigorta
hava durumu
ulaştırma
takip