Şehir hayatından sıkılınca köyüne döndü

05 March Monday, 2018
Mersin'de, eşinin işi nedeniyle ilçe merkezine taşınan ancak şehir hayatını sevmeyince Toros Dağları'nın eteklerindeki köylerine dönen kadın girişimci tavuk çiftliği kurdu.
Şehir hayatından sıkılınca köyüne döndü Mersin'de, eşinin işi nedeniyle ilçe merkezine taşınan ancak şehir hayatını sevmeyince Toros Dağları'nın eteklerindeki köylerine dönen 30 yaşındaki Yeter Tiken, günlük yumurta ihtiyaçlarını gidermek için kurduğu kümesi zaman içerisinde aldığı devlet desteğiyle tavuk çiftliğine dönüştürerek girişimci oldu.
Çamlıyayla ilçesine bağlı Darıpınarı köyünde 2008 yılında Ramazan Tiken ile hayatını birleştiren Yeter Tiken, eşinin bir işletmede işe girmesi nedeniyle Tarsus ilçesine taşındı.
Yaklaşık 3 yıl boyunca kent merkezinde geçimlerini sağlamaya çalışan Tiken çifti, şehir hayatını sevmemeleri nedeniyle köye dönme kararı aldı. Köye dönünce Ramazan Tiken bulduğu bir işte çalışırken, eşi Yeter Tiken ise günlük yumurta ihtiyaçlarını gidermek için tavuk beslemeye başladı. Aradan geçen sürede tavuk sayısını artırarak tanıdıklarına yumurta satmaya başlayan Tiken, bu alanda girişimde bulunabileceğini anlayınca araştırma yaptı.
Tiken, 2017 yılında kırsal kalkınma destekleri kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Genç Çiftçi Projesi'ne başvurarak 30 bin lira hibe desteği aldı.
Toros Dağları'nın eteklerindeki kümesini, aldığı destekle 6 dönüm arazi üzerine kurulu tavuk çiftliğine dönüştüren Tiken, 2 bin tavuğun yer aldığı çiftliğinden çevre ilçelere yumurta satışı yapar hale geldi.
Yeter Tiken, evlendikten sonra Tarsus'ta oturmaya başladıklarını ancak şehir yaşamını sevmemelerinin adeta hayatlarını değiştirdiğini söyledi.
Köye döndüklerinde günlük ihtiyaçları ve aile bütçesine küçük de olsa bir katkı için tavuk beslemeye başladığını anlatan Tiken, bu alanda başarılı olduğunu görünce eşinin kendisine 200 tavuk alarak kümes kurduğunu belirtti.
Tiken, bir süre sonra tavuklardan elde ettikleri yumurtaları çevresini satmaya başladığını ifade ederek şöyle konuştu:
"İşlerimiz yolunda gidiyordu, durumumuz düzelmeye başlamıştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının projesini duyunca, yaptığımız işi büyütmek istedik. 'Acaba bize de çıkar mı?' düşüncesiyle devletin destek verdiği projeye başvurduk. Çok şükür bize de devletten 30 bin liralık hibe desteği çıktı. Bize bu rakam yetiyordu ancak eşimle birlikte kazancımızdan üzerine de ekleyerek köyümüzde etrafı çitlerle çevirili 6 dönümlük alana tavuk çiftliği kurduk."
Hayallerini gerçekleştirerek iş sahibi olduğunu aktaran Tiken, şu an çiftlikte bulunan 2 bin tavuktan günlük ortalama bin 500 yumurta elde ettiğini bildirdi.
Tiken, geçmişte maddi sıkıntılar yaşarken devlet desteğiyle işletme sahibi konumuna geldiğini aktararak şunları söyledi:
"Şimdilerde kendi sigortamı da yatırıyorum. Bir kadın olarak bunu başarmanın gururunu yaşıyorum. Kendi ihtiyacımız için girdiğimiz tavuk işinde şu anda çevre ilçelerdeki market ve işletmelere yumurta satışı yapıyoruz. Satışlarımızda köyümüzün adını kullanıyoruz. Bu sayede hem işimizi büyüttük hem de köyümüzün tanıtımına katkı sağladık. İşimizi devam ettirerek yumurtalarımızı çevre illere de satma hedefindeyiz."
Tiken, çiftlik kurma sürecinde eşinin desteğinin kendisine güç verdiğini, şimdilerde hem çocuklarına bakmanın hem de işini yapmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.
 
şehir hayatı köye dönüş kadın girişimci tavuk çiftliği