Tıbbi aromatik bitkiler alternatif ürün olarak çiftçilerin, görsel güzelliğiyle de turistlerin vazgeçilmezi. Karabük’te 10 bin lavanta fidanıyla oluşturulan lavanta ormanının bölge ekonomisine ve turizmine önemli ölçüde katkı sağlaması bekleniyor.
Son yıllarda üretimi yaygınlaşan tıbbi ve aromatik bitkiler, yetiştirildikleri bölgeleri turizm merkezi haline getiriyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan Yarın Nefes" kampanyasıyla Bartın’da 10 bin lavanta fidanı toprakla buluştu. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde oluşturulan lavanta ormanının, turizmde yeni bir destinasyon olması hedefleniyor.
Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, yaptığı açıklamada, son günlerde Safranbolu için yapılan projelerin hayata geçirilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
İlçeye yeni bir turizm alternatifi kazandırdıklarını belirten Ürkmezer, "Kurumlarımızla istişarelerimiz ve Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından yapılan arazi analizleriyle ilçemize ismini veren safranla bütünlük oluşturacak şekilde ve doğal turizmi öne çıkaracak lavanta ormanımızın kapılarını halkımıza açtık. Daha ilk yılında lavanta fidanlarının tuttuğunu ve bu kadar hızlı geliştiğini görmek, memnuniyet verici. İnşallah 3 yıl içinde tam bir lavanta ormanı haline gelecek. İlçemizde bir ilk olan lavanta ormanı, diğer aromatik bitkilerle zenginleştirilerek Safranbolu'ya ekonomi ve turizmin alanında yeni bir değer katacaktır." diye konuştu.
Bütün fırsatları değerlendirerek, Safranbolu için proje üretmeye devam edeceklerini aktaran Ürkmezer, "Değerleri hep birlikte koruyalım ve onlara sahip çıkalım." dedi.
Safranbolu’nun lavanta ormanının fotoğraf meraklılarının da ilgi odağı haline gelmesi bekleniyor
lavanta
karabük
safranbolu
tıbbi aromatik bitki
kırsal turizm
fide
fidan
orman