Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen projeyle, pestisit kalıntıları, elle taşınabilen cihazlarla tarlada ve su kaynaklarının başında anında ölçülecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen projeyle, pestisit kalıntıları, elle taşınabilen cihazlarla tarlada ve su kaynaklarının başında anında ölçülecek.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adil Denizli, gıda ürünleri ve su kaynaklarındaki pestisit (zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışım) kirliliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bu kirleticilerin özellikle tarımda ürün verimliliğini artırmada yaygın olarak kullanıldığını anlatan Denizli, ancak bu kirleticilerin su kaynaklarına ve gıdalara bulaşmasının tek yolunun tarımsal kullanım olmadığını söyledi.
Prof. Denizli, böcek ilaçları, sivrisinek kovucular, fare-sıçan zehirleri, kene ve pire spreyleri, çamaşır, bulaşık dezenfektanları, küf önleyiciler, bahçe ürünleri, havuz kimyasalları gibi evsel kullanım amaçlı ürünleri nedeniyle pestisitlerin özellikle şehirlerde yaşayan insanlar için risk oluşturduğunu vurguladı.
Pestisitlerin kullanımının, ekonomik olması, iş gücünde tasarrufu sağlaması, zararlı organizmaların sebep olduğu olumsuz etkileri engellemesi gibi özellikleri nedeniyle cazip hale geldiğine dikkati çeken Denizli, pestisitlere çevre ve insan sağlığını tehdit etmeleri nedeniyle bazı kısıtlamalar getirildiğini bildirdi.
Farklı zamanlarda domates ve üzüm gibi pek çok ihraç ürününün izin verilen değerlerin çok üstünde pestisit içerdiği için ülkeye iade edildiğini dile getiren Denizli, pestisitlerin bilinçli kullanımının ve denetimin önemine dikkat çekti.
Denizli, su kaynakları ve gıda ürünlerinde pestisit kalıntılarının tespiti için kullanılabilecek yeni yöntemler üzerinde araştırma yaptıklarını bildirdi.
Prof. Dr. Denizli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da desteklenen yeni projeleriyle, su kaynaklarında ve gıda ürünlerinde pestisit kalıntılarının belirlenmesi için nanopartiküllerle duyarlılığı artırılmış moleküler baskılama temelli sensörler geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.
Sistem tamamlandığında pestisit kirliliğinin yerinde ve hızlı şekilde denetlenebileceğini vurgulayan Denizli, yeni teknolojinin çevre ve gıda analiz laboratuvarlarının iş yükünü de azaltacağını söyledi.
Denizli, bir yıl içinde tamamlayacakları projeleriyle pestisit kalıntılarının elle taşınacak cihazlarla tarlada ve su kaynaklarının başında, anında ölçülebileceğini söyledi.