Ordu Üniversitesince Doğu Karadeniz Bölgesinde Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğunun Yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulan proje hayata geçti.
Ordu Üniversitesi’nce farklı üretim modellerini devreye sokmak, üreticilerin gelir seviyesini artırmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğunun Yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan proje Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) onayıyla hayata geçti.
DOKAP tarafından projenin uygulanmasıyla Ordu Üniversitesi ile DOKAP arasında yapılan protokolle proje desteklenmeye başlandı. 2014-2016 yıllarını kapsayan protokol ile 2014 yılında pilot il olarak Ordu seçildi ve uygulamaya geçildi. İlk aşamada projenin oluşumunda üniversite ile birlikte çalışan Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de proje ortağı olarak projeye katıldı.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu’nun coğrafik yapısına bakıldığında engebeli bir araziye sahip olduğu ve bu arazi üzerinde neredeyse tamamen fındık tarımı yapıldığını belirtti. Bu durumun kırsal kesimde yaşayan halkın sadece fındıktan gelir alması manasına geldiğini aktaran Yılmaz, “Bu nedenle fındığa ek gelir getirici tarımsal faaliyetler düşünülürken çok iyi bir analiz ve fizibilite çalışması yapmak, kârlılığı ve pazar olanakları geniş olan ürünleri seçmek gerekmektedir” dedi.
Bu sebeple bölgede yoğun olarak yapılan fındık tarımı içerisinde serbest yumurta tavukçuluğu yapılmak suretiyle ek gelir elde etme imkânı bulunabileceğini ifade eden Yılmaz, hayvancılık faaliyetlerinde giderlerin yüzde 70 gibi büyük bir kısmını yem giderlerinin oluşturduğunu, tavukların fındık altında otlatılması ile birlikte yemden yüzde 10-20 oranında bir tasarruf sağlanabileceğini kaydetti.
Bu yönüyle serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliğinin Ordu için oldukça rantabl ve kârlı bir yetiştiricilik yöntemi olacağının altını çizen Yılmaz “Serbest sistem tavuk yetiştiriciliği küçük aile işletmelerinde yıl boyunca sürekli gelir getirmesi, bakımının ailedeki kadınlar tarafından yapılabilir olması ve onlara yıl boyunca ağır olmayan bir iş imkânı sağlaması nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilen bir yetiştiricilik yöntemidir” diye konuştu.
Yılmaz, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Aile Çiftçiliği Yılı” ilan edilen 2014 yılında böyle bir projenin içerisinde görev yaparak aile çiftçiliğine katkı sağlamanın kurumu adına da gurur verici olduğunu belirtti.
TARGEL Projesi kapsamında Altınordu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde Veteriner Hekim olarak görev yapan Salih Yaşar Öztürk ise, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr İsmail Durmuş ile birlikte geliştirdikleri Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu Projesi hakkında teknik bilgilendirme yaptı.
“Projemiz 80 metrekare kapalı kümes ortamında minimum bin 200 metrekare fındık veya kivi bahçesi altında 300 adet tavuk yetiştiriciliğini kapsamaktadır. Bu kapsamda üniversitemiz ile birlikte hazırladığımız projemiz DOKAP Başkanlığı’na sunulmuş ve uygulanabilir bulunması neticesinde hayata geçirilmiştir.”diyen Öztürk, proje içerisinde yer alan ekipleriyle birlikte yedi kez bilgilendirme toplantısı yapıldığını ve bu toplantılar neticesinde bu üretimi yapmak isteyen üreticilere üç toplantı ile eğitimler verildiğini kaydetti.
Proje kapsamında işletme numarası almış kümeslerde 300 tavuktan minimum 230 adet günlük yumurta alımının hedeflendiğini ve alınan yumurtaların tek bir marka altında pazarlanmasının düşünüldüğünü aktaran Öztürk, bu doğrultuda proje ortağı olan Altınordu Ziraat Odası ile birlikte marka, barkot ve etiket çalışmalarının devam ettiğini de anlattı.
Proje için Altınordu, Perşembe Ulubey, Fatsa ve Akkuş ilçelerinden 275 adet başvuru alındığını, bunlardan şu ana kadar 26 tanesinin kümes yapımının tamamlanarak 18 tanesine tavukların konularak üretime başlandığını belirten Öztürk, hedeflerinin yılda 16 milyon adet yumurta üreterek üreticileri bir birlik çatısı altında toplamak olduğunu dile getirdi.
Proje kapsamında yasal izinleri alarak üretime başlayan ilk tesis olma özelliğini taşıyan çiftliğin sahibi Tarık Tercan ise, 10 dönümlük fındık bahçesine sahip olduğunu ve projeyi ağustos ayı içerisinde yerel radyo, televizyon ve gazetelerden öğrenerek başvuruda bulunduğunu kaydetti. Yaptıkları araştırmanın ardından da fındık toplamayı bitirir bitirmez inşaata başlayarak 1 ay içinde de inşaatı bitirdiklerini belirten Tercan, projenin maliyeti hakkında ise şu bilgileri verdi:
“İki tane çiftlik kurmuş bulunmaktayız bu 10 dönümlük arazi içerisine. Bunları ortadan ayırdığımızda beşer dönümlük birer arazi kullandık ve üç yüzer tane tavuk koyduk. Gerek yolumuz, elektriğimiz, suyumuz olsun elimizi taşın altına soktuğumuzda bize 40, 45 bin lira gibi maliyeti oldu.”
Tercan projenin verimli aşamaya geçtiğinde sadece kendi mahallelerini değil Ordu’yu hatta bölgeyi kalkındıracak bir proje olacağını da sözlerine ekledi.