Öğrencilere “Çiftçinin Rüyası” Oyunu

11 July Friday, 2014
Konya’da ilk ve ortaokul öğrencileri, tarımı, çiftçiliği, israfın azaltılmasını ve güvenli gıdayı “Çiftçinin Rüyası” adlı çocuk oyunuyla öğrendiler.
Öğrencilere “Çiftçinin Rüyası” Oyunu

Konya’da ilk ve ortaokul öğrencilerine tarımı, çiftçiliği, tarımsal ürünlerin ve doğal kaynakların önemini, israfın azaltılmasını ve güvenli gıda üretim/tüketim bilincini kazandırmak amacıyla “Çiftçinin Rüyası” adlı çocuk tiyatrosu projesi düzenlendi.

Hedef kitlesi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve ortaokul öğrencileriyle bu öğrencilerin velileri olan proje 23 Mayıs-06 Haziran 2014 tarihleri arasında Konya ve ilçelerinde uygulandı.

Koordinatörlüğü Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yaptığı organizasyonda Meram, Beyşehir, Akşehir, Ahırlı, Çumra ve Hadim ilçelerinde ilk ve ortaokul öğrencilerine tiyatro gösterimi yapıldı. Çiftçinin Rüyası adlı oyunu toplam 4 bin 420 öğrenci seyretti.

İlk gösterimi 23 Mayıs Cuma günü protokolün de katılımıyla Meram ilçesinde yapılan ve 700 öğrencinin katıldığı tiyatro oyununun 27 Mayıs’taki gösterimine Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ve genel müdür yardımcıları da katıldı.

Tiyatro günlerinin ilk günkü açılışında bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konya İl Müdürü Seyfettin Baydar projeyle ilgili bilgiler verdi. Seyfettin Baydar konuşmasında “Tarım, toprak, doğa sevgisi, üretim ve tarımsal ürünler ve bunların tüketilmesi, kullanılması, israf edilmemesiyle ilgili olarak sizlere küçük bir gösteri sunacağız. Bu çalışma doğa, üretim ve tarım sevgisi -ben bu üretimin altını çizmek istiyorum, çünkü kutsallığı çok fazla- tarımsal ürünlerin üretilmesindeki meşakkat, zorluk, bizim soframıza ve masamıza gelinceye kadarki uzun, çok yorucu ve de meşakkatli bir süreci anlatmaktadır” diye konuştu.  Bu süreçlerin nasıl oluştuğu hakkında öğrenciler ve velilerinde bir farkındalık oluşturmak yani tarımı, doğayı sevdirmek, bu konular üzerinde de hassas davranılmasını sağlamak maksadıyla böyle bir projeye imza attıklarını belirten Baydar, çocuklardan tüketim esnasında israf etmemeleri konusunda da istekte bulundu.

Tiyatro gösterimlerinin ardından katılımcı öğrenci ve öğretmenlerin oyun hakkındaki görüşlerini de alan İl Müdürlüğü yetkilileri, özellikle tarım konusunda hiçbir bilgisi olmayan, şehirde büyümüş çocuklarda tarımsal ürünlerin üretimden sofraya gelinceye kadar olan süreç, toprak ve suyun önemi, bilinçli gıda tüketimi, israfı önleme gibi konularda bir farkındalık ortaya çıktığını gözlemlediklerini belirttiler.

60 dakika süren oyunun genel olarak teması tarımsal faaliyetlerin zorluğu, çiftçilerin emekleri ve bu emeklere verilmesi gereken değer, toprağın, suyun önemi, gıda güvenliği bilinci, tarımsal ürünlerin israf edilmeden tüketilmesi olarak belirlendi.

Oyunun konusunu ise genel olarak, tarlasında çalışırken yorulan ve bir ağacın altına dinlenmek için oturduktan sonra uyuya kalan, uykusu sırasında yetiştirdiği tarım ürünlerinden pancar, buğday, patates ve ayçiçeğinin sahneye girerek birbirleriyle olan şakalaşmaları, kendilerini tanıtmaları, yetişmelerindeki geçen serüvenleri ile mamul ürünlere dönüştükten sonraki hallerinin nasihatler, uyarılar, müzikler ve diyaloglar ile anlatılması oluşturdu.

Proje kapsamında toplam 4 bin 420 ilk ve ortaokul öğrencisi Çiftçinin Rüyası adlı çocuk tiyatrosunu izledi. Projeyle geleceğin yetişkin bireyleri olacak çocuklara görsel sanatlar yolu ile tarımsal üretimin önemi, gıda güvenliği ve güvenilirliği konuları hakkında bilinç kazandırılmaya çalışıldı.

Münir Karakaş’ın yazdığı oyunu Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Bengisu Gürbüzer Doğru yönetti. Oyuncular ise Mehmet Şahin, Fatih Dinçer, Seyfullah Gönen, Çağatay Eker, Kemal Çatmaz.