Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi" çerçevesinde, Muğla Köyceğiz Çandır Mahallesi "organik köy" olacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi" çerçevesinde, Köyceğiz'in Çandır Mahallesi'nde "organik köy" projesi hayata geçiriliyor.
Mahallede üretim yapan 47 çiftçiyle başlatılan çalışmada zeytin, nar, narenciye ve değişik tarım ürünlerinde organik üretim planlanıyor.
Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek ve davetliler Çandır Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.
Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, projenin başarıyla sonuçlanabilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün, ilçe kaymakamlarının liderliğinde, İl Kültür ve Turizm ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünü ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarını mutlaka yanına alması gerektiğini söyledi.
Projenin herhangi bir organik tarım ya da ekolojik turizm projesinden birkaç farkı ve önemi olduğuna dikkat çeken Güvençer, şunları kaydetti:
"Bu belki Türkiye'de, Muğla'da ilk ve tek değil ama bulunduğu coğrafya ve entegre olabileceği diğer sektörler açısından son derece önem taşıyan bir proje. Bu proje mutlak suretle dört dörtlük başarıya ulaşmalı. Eğer bu proje dört dörtlük başarıya ulaşırsa Muğla'da hatta Türkiye'de bundan sonra çok daha büyük ivme kazanacak, önemli projeler zincirinin ilk örneği, adımı, kıvılcımı olacak. Hiç kuşkunuz olmasın. Başta kaymakamlığımız olmak üzere, valiliğimiz ve bağlı tüm kurumlarımızla bu projenin içerisinde bugüne kadar olduğundan çok daha fazla olmak zorunda."
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ise organik tarımın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek yaygınlaşmakta olduğunu belirtti.
Ekici, 'Çandır Organik Köy' Projesinin Bakanlığın 'Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü' projesi içerisinde gerçekleştirdiği 4 projeden biri olduğunu kaydetti.
Ekici, Çandır Mahallesi'nin yılda 60 bin turisti misafir eden bölgede olması, doğa, turizm ve tarihi zenginliklerin bir arada bulunması nedeniyle organik üretim ve eko-turizme uygun bir yer olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından, organik köyün kontrol ve sertifikasyon işlemlerini gerçekleştirecek yüklenici firma (ETKO) adına Memet Yüce Ekinci ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici protokol imzaladı.