Gezginci arıcılar, çam balı hasadı için Türkiye'de üretimin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'ya geldi
Türkiye çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da hasat çalışmalarına başlandı.
İlkbahar'da çiçek balı sağımını yapan gezginci arıcılar, arı popülasyonunu artırmanın yanı sıra biyoçeşitlilik açısından zengin bir flora ve faunaya sahip Muğla'daki ormanlık alanlara gelerek, çam balı hasadı yapıyor.
Geçimini arıcılıkla sağlayanlar ilkbaharda yaptıkları çiçek balı hasadının ardından kamyonlara yükledikleri arı kovanlarıyla çam balı için Muğla'ya geldi.
Kovanlarının başında kurdukları çadır ve barakalarda konaklayan gezgin arıcılar, elektrik, su ve birçok ev aletlerinin olmadığı bu barakalarında teknolojiden uzak doğa ile baş başa bir yaşam sürüyor.
Kayseri'de çiçek balı hasadı yaptıktan sonra çam balı hasadı için Muğla'ya gelen 60 yaşındaki Mehmet Tilki, 25 yıldır arıcılık yaptığını 300 kovan arısının bulunduğunu belirtti. “Yılda sadece bir ay evde kalıyorum, 11 ay gezgincilik yapıyorum. Eşimle birlikte bal hasadı yapmak için il il geziyorum. Benim 300 kovan arım var. Eğer bu kovanlardan 300 teneke bal alırsam o sezonu rahat geçiririm." dedi.
Menteşe ilçesi Kıran mevkisindeki arılarının başında eşi, çocukları ve torunlarıyla bekleyen Durdu Fatma Coşar da "Okullar açıldığında çocuklar gidiyor. Kışın da barakaya soba kurarak yaşıyoruz. Ekmeğimizi sobada yapıyoruz. Çok uzaklardan gidip su getiriyoruz. Bu nedenle gezginci arıcılık çok zor." diye konuştu.