Manisa’da Türkiye’de ilk defa kafeste sazan yetiştirildi

10 May Friday, 2013
Manisa’da kafes balıkçılığı yetiştiriciliği balık eti tüketimini ve su yetiştiriciliği sektöründeki istihdamı artırıyor. Ayrıca Türkiye’de ilk kez kafeste sazan balığı yetiştiriliyor.
Manisa’da Türkiye’de ilk defa kafeste sazan yetiştirildi

HABER -Levent TEKDEMİR -R.Gözde ACAROL

Manisa'daki Demirköprü barajında Türkiye'de bir ilk gerçekleşti. Kafeste sazan balığı yetiştiriciliği başladı. Ülkede sazan balığı ihtiyacının yüzde 25'i Manisa'dan sağlanıyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, üretimin artarak devam edeceğini söyledi.

Manisa'da 22 adet ruhsatlı su ürünleri işletmesi bulunuyor. Balıkçılık ise önemli iş kollarının başında geliyor. İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, su ürünleri yetiştiriciliği avcılığı ve denetimleri kapsamında işletmeleri denetledi. Hasan Çebi, ruhsatı bulunan 22 işlemenin 3 bin ton üretim kapasitesi olduğunu ve şu ana kadar işletmeler de bin ton üretim gerçekleştiğini dile getirdi. Çebi, üretilen 950 ton alabalığın 800 tonunun işlenerek yurtdışına ihraç edildiğini belirtti.

Balıkların işlemleri tesislerde bulanan balık havuzlarında gerçekleşiyor. Tasnif işlemleri genel alabalıkta 250- 300 gram, sazan balığında ise 2,5- 3 kilogram arası paketlerde gerçekleşiyor.

Avlanma ve denetimlere de değinen İl Müdürü Çebi, "Manisa ilinde 4 adet baraj gölünde faaliyet gösteren 6 adet su ürünleri kooperatifi üyesi 283 aile geçimlerini su ürünleri avcılığından sağlamaktadır. Bunlar 1 Haziran- 1 Mart tarihleri arası avcılıkla geçinmekte olup; bu süre içerisinde yaklaşık 200 ton balık yakalayıp pazara sunmaktadırlar "dedi.

Balıkçılık sektörüne desteklerin devam ettiğinin belirten Çebi, kilogram başına 11 tesise 870 ton balık üretimine 550 bin TL destekleme ödemesi yaptıklarının altını çizdi. Ayrıca yasak avlanma ile ilgili mücadelenin ve kontrollerin devam ettiğini söyledi.

Balık işletmelerinin rutin olarak kontrol edildiğine dikkat çeken Çebi, yasak avlanma ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirtti.

Demirköprü Barajı'nda işletme tesislerinde 15 yıldır Su ürünleri Yüksek Mühendisi olarak çalışan Ahmet Abdullahoğlu, üretime 25 ton ile başladıklarını ve gelinen noktanın ise 500 ton olduğunu söyledi.