Manisada son yıllarda üretim konusunda önemli bir gelişme gösteren çilek, Manisa çiftçisinin iş gücünü en iyi şekilde değerlendirdiği bir ürün haline geldi.
HABER - Levent TEKDEMİR - Gözde ACAROL
Manisa'da son yıllarda üretim konusunda önemli bir gelişme gösteren çilek, Manisa çiftçisinin iş gücünü en iyi şekilde değerlendirdiği bir ürün haline geldi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürü Hasan Çebi, merkeze bağlı Osmanlıca köyünde çilek yetiştiriciliği yapan çiftçilerle bir araya geldi.
Manisa'da tarımsal alanda gelişme gösteren ürünlerden birinin de çilek olduğunu kaydeden Çebi, küçük alanlardan yüksek gelir elde edilmesi sebebiyle çileğin, kırsal alanda bulunan köylerde önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtti.
İldeki çilek üretiminin özellikle Köprübaşı ve Kula ilçeleri ile Merkez Osmancalı köyünde yoğunlaştığını ifade eden İl Müdürü Çebi, çilek üretiminin artmasının bu bölgelerin kaderini değiştirdiğini söyledi.
Çebi, Manisa'da yaklaşık 5 bin 500 dekar alanda yapılan çilek üretimden 12 bin 500 ton verim alındığını ve bunun il ekonomisine büyük katkı sağladığını kaydetti.
Çilek üretiminde hibe desteklemelerine de değinen İl Müdürü Çebi, İl Müdürlüğü olarak çilek üretimine önem verdiklerini söyledi. Çebi, Manisa'nın yüksek kesimleri ve özellikle küçük alanları değerlendirmek amacıyla çilek fidesine destekleme yapıklarını belirtti.
Çilek yetiştiriciliğinde fide dağıtımını İl Özel İdare kanalı ile yaptıklarını kaydeden Çebi, yıllık ortalama 300 bin civarında çilek fidesi dağıttıklarını ifade etti.
Bölgede çilek yetiştiriciliğinin önemine değinen Osmancalı Muhtarı Veli Yalçınkaya da, daha önce tütün yetiştiriciliği yaptığını söyleyerek, 10 dekar tütünden aldıkları verimi, bugün 1 dekar alanda çilekten aldıklarını belirtti. Yalçınkaya, tütün üretiminden çilek üretimine geçiş yapmış olmanın en iyi tarafının zehirden gıdaya dönmek olduğunu kaydetti.