Balıkesir ve Afyonkarahisar'ın kaymağı, Susurluk ayranı ile mozzarella peynirine lezzetini veren sütün elde edildiği manda ırkları, Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyonunda koruma altında bulunuyor.
Afyonkarahisar ve Balıkesir'in meşhur kaymağı, Susurluk ayranı ile mozzarella peynirine lezzet veren sütün kaynağı manda ırkları, Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyonunda korunuyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyonu Müdürü Müstakim Bayram, 2004 yılında kapatılan Afyonkarahisar'daki Kocatepe Tarımsal Araştırma Enstitüsünde bulunan 170 mandanın, Bandırma'ya getirildiğini söyledi.
Kaybolma tehlikesi bulunan gen kaynaklarını koruma altına almaya çalıştıklarını belirten Bayram, yaklaşık 225 baş mandaya sahip olduklarını söyledi.
İstasyonda iki proje yürüttükleri ifade eden Bayram, gen kaynakları projesinin 80 başla sürdüğünü ve Anadolu mandasının murrah mandasıyla melezleme çalışması yapıldığını kaydetti.
G1 melezi hayvanların ilk laktasyondaki süt ortalamasının bin 350 litreye ulaştığını belirten Bayram, Anadolu mandasının 900 ile bin litre arasında süt verdiğini, 150-200 baş G1'e ulaşabilirlerse yıllık süt veriminin 2 bin litreye çıkabileceğini kaydetti.
Bayram, Balıkesir ve Düzce'de, "Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı Projesi"nin uygulandığı 2 bin baştan fazla mandadan oluşan ve desteklenen sürüler bulunduğunu belirterek, Balıkesir ve Manisa'da iki sürü olmak üzere 350 baş manda için yetiştiricilere Manda Genetik Kaynakları Muhafaza Projesi kapsamında destekleme yapıldığını belirtti.
Manda sütünün çok kaliteli olduğuna dikkati çeken Bayram, kuru maddesi en yüksek sütün, mandadan elde edildiğini söyledi.
Enstitünün İdari Koordinatörü ve manda projelerinin yürütücüsü Dr. Mustafa Küçükkebapçı ise, ülke hayvancılığına katkı sağlamak için manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.