Dünya Bakliyat Günü etkinlikleri kapsamında Mersin’de düzenlenen etkinliğin ana teması sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam için bakliyat olarak belirlendi. Konuşmalarda bakliyatın ülke ekonomisine katkısına da vurgu yapıldı.
Mersin Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "10 Şubat Dünya Bakliyat Günü" etkinliğinde bir konuşma yapan Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu (GPC) Başkanı Hüseyin Arslan, dünyada 82-85 milyon ton civarı bakliyat üretimi yapıldığını belirtti.
Her kültüre uygun bakliyat ürünü geliştirmenin önemine dikkat çeken Arslan, “Son 1 yıl içerisinde tüm dünyada bakliyatla ilgili 7 bin çeşit farklı ürün üretildi." dedi.
Arslan, “ABD'de bizim humus diye tabir ettiğimiz nohutu yemeyen kalmadı. Biz bakliyat tüketimini çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Bir Kanadalıya veya ABD'liye fasulye yedirmek zorunda değilsiniz. Yediremezsiniz de zaten. O zaman kendi kültürlerine uygun şekilde bunları tüketecek mekanizmaları öne koymak lazım. Son 1 yıl içerisinde tüm dünyada bakliyatla ilgili 7 bin çeşit farlı ürün üretildi." İfadesini kullandı.
Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir de sağlıklı beslenme konusunda bir farkındalık yaratmak için Dünya Bakliyat Konfederasyonunun 10 Şubatı "Dünya Bakliyat Günü" ilan ettiğini anımsattı.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün de bunu uygun bulduğunu belirten Özdemir, "Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere, birçok sağlık kuruluşu baklagillere dayanan beslenme türlerini tavsiye etmekte. Kuru baklagillerin bir diğer özelliği ise zengin olsun, fakir olsun, herkesin gıdası olmasıdır. Et ve et ürünleriyle kuru baklagiller benzer protein seviyesine sahip besinlerdir. Oysa fiyat olarak kıyaslandığında kuru baklagiller çok daha ekonomiktir." dedi.
baklagiller
dünya bakliyat günü
mersin