Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kurban Bayramı için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, ''Bayramdan sonrası için de et fiyatlarını artırmaya dönük herhangi bir spekülatif hareket, alan bulamayacaktır'' dedi.
Bakan Çelik yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na çok az bir süre kaldığına dikkati çekerek, her yıl olduğu gibi bazı spekülatif söylemlerin bu sene de gündemi işgal etmeye başladığını söyledi.
Kurban sayısının azlığına ilişkin değerlendirmelerin doğru olmadığını vurgulayan Çelik, 2014 ve 2015 yıllarında kurban edilen büyükbaş sayısının ortalama 870-880 bin baş civarında olduğunu, şu an 1 milyon 200 bin kurbanlık şartlarına uygun büyükbaş hayvan varlığının tespit edildiğini bildirdi.
Çelik, geçmiş yıllarda ortalama 2 milyon 700 bin küçükbaş kurban edilirken, şu anda 3 milyon 700 bin kurban edilmeye müsait küçükbaş hayvan olduğunun belirlendiğini ifade ederek, "Hayvan sayılarında herhangi bir sorun söz konusu değil. Kurban Bayramı için yeterli, hatta yeterinden fazla hayvanımız mevcut. Spekülatörler her yıl bunu söylerler ama bayram bittikten sonra da pazarlarda çok ciddi şekilde hayvan kalır. Bunları da Et ve Süt Kurumu olarak almak zorunda kalırız. Bu yıl da büyük ihtimalle böyle olacak. Onun için hem kurban kesecek vatandaşlara, hem pazara kurbanlık hayvanlarını çıkaracaklara sesleniyorum; kesinlikle bu değerlendirmelere kanmayınız." diye konuştu.
Piyasada belirlenecek fiyatlar ile ilgili bir şey söylemeyi doğru bulmadığını ifade eden Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığının bir hisse için belirlediği rakamın 690 lira olduğunu hatırlattı. Çelik, bunun piyasada oluşacak fiyat anlamında bir kriter olabileceğini, asıl belirleyici koşulun ise arz ve talep olacağını söyledi.
Çelik, arz ve talep dengesizliği de söz konusu olmadığı için herhangi bir sorun bulunmadığını, piyasanın normal seyrinde işlemesi gerektiğini vurguladı.
"Hazırlıklarımız tamam"
Hayvancılık ile ilgili politikalarında çok köklü bir değişime gitme yönünde çalışmalarını sürdürdüklerine dikkati çeken Çelik, ithalata dayalı bir hayvancılık politikasından çıkıp kendi hayvan varlığını artırmaya ve kendi kendine yetme noktasına gelme konusunda çalışmalarını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Çelik, "Önümüzdeki dönem içerisinde Sayın Başbakanımızın katılımı ile gerekli bölgelere dönük hayvancılık politikalarımız ve bitkisel üretim politikalarımızı değerlendireceğiz." dedi.
Çelik, köklü bir dönüşüm programı uygulandığının altını çizerek, damızlık çiftliklerinin öne çıktığı yapıda sistemin oturtulması gerektiğini belirtti.
Aksi takdirde her yıl artan bir besi hayvan ithalatı ile hayvancılığı geliştirmenin mümkün olmadığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Geçiş sürecindeyiz. Bu temel dönüşüm damızlık çiftliklerine sistemin dönüşmesi noktasında da bu geçiş döneminde ister istemez hayvan ithalatı söz konusu. Bunun için de vatandaşlarımızın bayram sonrası için de hiçbir endişesi olmasın. Çünkü şu anda yalnız kasaplık kesim için 100 bin hayvan ya limanlara ulaşmış ya yolda ya da bağlantısı yapılmış durumda. Ayrıca yoğun bir şekilde besilik talepleri var. Onunla ilgili de bağlantılarımız yapılmış durumda. Birinci etapta hemen 100 bin hayvan şu anda limanlara gelmeye başladı. Bunlar besi çiftliklerine dağıtılacak. Hayvancılık politikamızda köklü bir değişikliğe doğru gideceğiz ama mevcut yürüyen sistem içerisinde hiçbir aksaklığa fırsat vermemek için atılması gereken ne adım varsa onları atıyoruz. Hem bayram öncesi hem de bayram için tüm hazırlıklarımız fazlasıyla tamam. Bayramdan sonrası için de et fiyatlarını artırmaya dönük herhangi bir spekülatif hareket, alan bulamayacaktır."