Kırmızı benekli alabalıklar doğayla buluştu

05 August Monday, 2013
Nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla 2005 yılında başlatılan ''Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi'' çerçevesinde, Munzur Çayı'na 75 bin kırmızı benekli alabalık salındı.
Kırmızı benekli alabalıklar doğayla buluştu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla 2005 yılında "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" başlattı.

Bu proje çerçevesinde, Munzur Çayı'na 75 bin kırmızı benekli alabalık salındı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, kırmızı benekli alabalıkların endemik bir tür olduğunu, korunması ve çoğaltılması amacıyla çalışmalar yapıldığını söyledi.

Proje kapsamında 2007-2008'de Munzur Çayı'ndan alınan 80 anaç alabalığın Trabzon Maçka'da bulunan Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nda çoğaltıldığını ifade eden Deligöz, çaya salınan alabalıkların anaçlarının Munzur Çayı'ndan alınan balıklar olduğunu vurguladı.

Yetiştirilen alabalıklardan 40 bininin 2012'de Munzur Çayı'na bırakıldığını hatırlatan Deligöz, düzenlenen törenle de 75 bin yavru kırmızı benekli alabalığı Munzur Çayı'na bıraktıklarını ve hedeflerinin 200 bini yakalamak olduğunu kaydetti.

Derelerde sportif olta balıkçılığını geliştirmek istediklerini dile getiren Deligöz, halkın doğal değerlerden daha fazla faydalanmasını arzuladıklarını ifade etti.