Kırklareli’nde süneyle biyolojik mücadele

20 May Monday, 2013
Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, buğday alanlarına önemli düzeyde zarar veren "süne" zararlılarını önlemek amacıyla biyolojik mücadele başlattı.
Kırklareli’nde süneyle biyolojik mücadele

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Kırklareli'de buğday alanlarına önemli düzeyde zarar veren "süne" zararlılarını önlemek amacıyla biyolojik mücadele başlatıldı.

Kırklareli Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, Yumurta Parazitoidi Üretim Merkezinde 15 teknik ekiple 2 milyon parazitoid ürettiklerini söyledi.

İlaçla mücadeleden çok, biyolojik mücadeleye önem verdiklerini belirten Keçeci, ilaçla yapılan mücadelenin milli ekonomiye ve çevreye zarar verdiğini belirtti.

2 milyon 683 bin 110 dönüm tarım alanı bulunan Kırklareli'de, süneyle mücadeleyi en etkin şekilde sürdürdüklerini ifade eden Keçeci, sünelerle biyolojik mücadele için önemli bir çalışma yürüttüklerinin altını çizdi.

Biyolojik mücadelenin zirai ilaçlama gibi insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olmadığını ifade eden Keçeci, biyolojik mücadelenin doğal dengeyi koruma esasına dayandığını söyledi.

Biyolojik mücadelenin sorunları geçici değil, kalıcı olarak çözdüğünü anlatan Keçeci, "Düşük maliyetle yüksek oranda koruma imkanı sağlar. Biyolojik mücadele etmenleri sadece hedef alınan zararlıya karşı etkili olurlar. Zararlıları arayabilme ve bulma yetenekleri vardır" diye konuştu.