Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da hububat rekoltesi geçen yıla göre 1 milyon tonun üzerinde artış gösterdi.
Konya'da geçen yıl 2 milyon 100 bin ton olan buğday rekoltesi bu yıl 2 milyon 750 bine çıkarken, 600 bin ton olan arpa rekoltesi de 1 milyon tonun üzerinde gerçekleşti.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da buğday ve arpa rekoltesi geçen yıla göre 1 milyon tonun üzerinde arttı. 2 milyon 100 bin ton olan buğday rekoltesi 2 milyon 750 bine çıkarken, 600 bin ton olan arpa rekoltesi 1 milyon tonun üzerinde gerçekleşti.
Yaklaşık 2 milyon 270 bin hektarlık alanda tarım yapılan ve ülkenin hububat ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Konya'da hasadın tamamlandığı bildirildi.
Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, dünyada bu yıl hububat rekoltesinde herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Dünya genelinde 685 milyon ton buğday rekoltesinin olduğunu ifade eden Kaleli, "Dünyada buğdayda yüzde 4'lük rekolte artışı oldu. Ülkemizde ise geçen yıl 19 milyon ton olan buğday rekoltesi, bu yıl yüzde 15'lik artışla yaklaşık 22 milyon ton olarak gerçekleşti" dedi.
Kaleli, ekmeklik buğdayın yüzde 11'inin, makarnalık buğdayın yüzde 30'unun, arpanın da yüzde 14'ünün yetiştirildiği Konya'nın, geçen yıl kuraklıktan en çok etkilenen illerden biri olduğunu anımsattı. Konya'da geçen yıl buğday rekoltesinin 2 milyon 100 bin ton olduğunu ifade eden Kaleli, bu yıl 2 milyon 750 bin ton buğday rekoltesini yakaladıklarını, geçen yıl 600 bin ton olarak gerçekleşen arpa rekoltesinin de 1 milyon tonun üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.
Çiftçinin, sulanabilen arazilerde dekarda 800-1000 kilogram, sulanmayan alanlarda ise 250-300 kilogram arasında ürün aldığını belirten Kaleli, Buğdayda, geçen yıla göre Konya'da yüzde 30'luk rekolte artışı gerçekleştiğini vurguladı. Üretimin fazla olmasının önemli olduğunu ancak kalite üzerinde de durulması gerektiğini ifade eden Kaleli, "Devlet, çiftçiler, kurum-kuruluşlar ve ziraat odalarının da üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Bizim üzerimize düşen; çiftçileri eğitmek, doğru tarım uygulamalarını öğretmektir. Çiftçilerimiz de almış oldukları destekleri, kendi tarlaları için kendi rehabilitasyonları ve teknolojileri için kullansınlar." diye konuştu.