Kırıkkale'de Mikrobiyal Gübre ile Aşılama Konulu Tarla Günü

28 August Friday, 2015
''Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Kapsamına Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Yayım Projesi'' kapsamında Pazarcık Mahallesinde elde edilen ürünlerin hasadı için tarla günü düzenlendi.
Kırıkkale'de Mikrobiyal Gübre ile Aşılama Konulu Tarla Günü

Etkinliğe Kırıkkale Valisi Ali Kolat, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Gürsel Doğan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay İsa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Atanur Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Aynur Özbahçe, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’ndan Yayım Proje Koordinatörlüğü görevini yürüten ziraat mühendisleri Nesimi Erarslan, Ergül Çolak, Fatih Özöğretmen, Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Proje Koordinatörü Dr. Derya Sürek, İl Müdürlüğü Proje Sorumlusu ve Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Hacı Yılmazer, şube ve ilçe müdürleri, Köy Muhtarı Şeref Cankut ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

Törenin açılış konuşmasını yapan, Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Gürsel Doğan İl Müdürlüğü’nün Toprak, Gübre ve Su Kaynaklan Merkez Araştırma Enstitüsü ile 2015- 2016 ve 2017 yıllarında demonstrasyon çalışmaları planladığını belirtti. Doğan, planlanan bu demonstrasyon çalışmaları neticesinde çiftçi tarlalarında mikrobiyal gübreli, kimyasal gübreli ve gübresiz (kontrol) olmak üzere 5’er dekarlık alanlarda, birinci yıl nohut, ikinci yıl fiğ, üçüncü yıl fasulye bitkisi aşılanarak, ekim yapılacağını kaydetti.

 

Gürsel Doğan konuşmasının devamında “2013 yılı itibariyle ise ülkemizde yaklaşık 1,2 milyon ton kuru baklagil üretilmekte, bu üretimin 506 bin tonunu nohut, 417 bin tonunu mercimek ve 195 bin tonunu kuru fasulye oluşturmaktadır. Kırıkkale ilimizde 306 bin 500 hektar tarım arazisinin yüzde 40’ı nadasa bırakılmakta yaklaşık 180 bin hektar alanda tarla bitkileri üretimi yapılmaktadır. 2014 yılında il genelinde 42 bin 225 dekar alanda ekim yapılmış olup, 4 bin 861 ton ürün hasat edilmiştir. Bunun yanında, ülkemizde kişi başına nohut tüketimi 5,5 kg.’dır” ifadelerini kullandı.

 

Vali Ali Kolat ise yaptığı açıklamada Kırıkkale deyince akıllara savunma sanayisinin geldiğini ama tarımsal açıdan da Kırıkkale’nin iyi bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Vali Kolat, 300 bin hektar üzerinde ekilebilir alanın olduğunu bunun yüzde 40’ının nadasa ayrıldığını aslında bu kadar alanı nadasa bırakmaya gerek olmadığını, değişik ürünler ekmek suretiyle bunu azaltmanın mümkün olduğunu ifade etti.

 

Vali Ali Kolat “Kırıkkalemizde sulanabilir alan sayımız maalesef az yüzde 10 civarında. Fakat bu yönde güzel çalışmalarımız var. Barajlarımız devam ediyor. Burada tabii bizim bir sıkıntımız arkadaşlarda bilirler ciddi manada bir göç veriyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Projenin koordinatörlerinden olan ve Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi’nde görevli Ziraat Mühendisi Nesimi Erarslan da törende bir konuşma yaptı. Erarslan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılmış araştırma projelerinde üreticiye intikal ettirilmesinde yarar görülen yeni tescil edilmiş çeşitlerin, yeni metot ve tekniklerin ya da yeni bilgi ve yetiştirme tekniklerinin çiftçilere ulaştırılmasının temel hedefleri arasında olduğunu kaydetti. Erarslan, “Bu faaliyet koordinatör enstitüler ile proje kapsamındaki il müdürlüklerini bir araya getirerek bir program dâhilinde işbirliği ve koordinasyon içerisinde projelendirilmiş yayım faaliyetleri şeklinde yürütülmektedir.” dedi.

 

Bir diğer Proje Koordinatörü Dr. Derya Sürek ise projenin Kırıkkale-Yozgat ve Kırşehir illerindeki 9 tarlada uygulandığını açıkladı. Dr. Sürek “Projedeki amacımız toprak için gerekli olan azotu tarlada kullanılan gübreler ile tarlaya toprağa çekimini sağlamak. Böylece toprağın azota doymasını sağlamak, ürün kalitesini ve ürün bolluğunu oluşturmak. Buna en uygun bitkiler de baklagiller olduğundan proje baklagillerin ekiminin yapıldığı tarlalarda uygulanıyor” dedi.

 

Pazarcık Mahallesi Muhtarı Şeref Cankut, mahalle olarak kuru baklagil ekimine büyük önem verdiklerini ve bu yılda proje kapsamında tarlalarına nohut ekimi gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Muhtar Cankut “Para konusunda büyük bir hırsımız yok. Ürünlerimizin korunması ve tarlamızdan daha fazla nasıl sağlıklı mahsul alırız bunun derdindeyiz. Geleceğimiz içinde yapılan bu projelere destek veriyoruz” şeklinde konuştu.