Kayseri Üniversitesi’nde öğrencilerin de katkısıyla üretilen; doğal yoğurt, tereyağı, dondurma, peynir gibi 30 çeşit süt ürünü vatandaşlardan ilgi görüyor.
Kayseri Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinde, öğrencilerin de üretime katılmasıyla günlük 2 bin 500 ton süt işlenerek katma değerli ürünlere dönüştürülüyor.
İldeki diğer bir üniversite olan Erciyes Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi çiftliğinde beslenen büyükbaş hayvanların sütleri, merkezde 30 farklı türde üründe üretimi yapılıyor.
Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, tesiste AR-GE faaliyetleri de yürüttüklerini belirtti. "Burası iş dünyasıyla hareket edebilecek kabiliyete sahip. Kayseri Üniversitesinin iş dünyasıyla entegrasyonunu bu merkezde görüyoruz. Vatandaşlarımız sağlıklı, hijyenik ürünlerle buluşuyor. Yerel yönetimlerin ve iş dünyasındaki paydaşların birlikte oluşturduğu projelerle burada vizyon oluşturuluyor." dedi.
Merkez Müdürü Doç. Dr. Hasan Cankurt, "Şu anda merkez çatısı altında hizmet veriyoruz. Burada tamamen hijyenik ortamlarda, gıda katkı maddeleri kullanılmadan süt ürünleri üretiliyor. Ürünlerimiz yarım yağlı bile değil, tüm ürünler tam yağlı. Kıvam artırıcı ve kimyasal ürün kullanmıyoruz. Burası aynı zamanda bir araştırma merkezi. Öğrencilerimizle çeşitli araştırmalar yürütüyoruz, lisansüstü çalışmaları ve Ar-Ge faaliyetlerini de burada yürütüyoruz. Sucuk baharatlı kaşar ürettik, çiğ ürün koymadan, ürünün raf ömrünü etkilemeden sucukta kullanılan baharatları kaşar peynirinde kullandık. Çok beğenildi. Çemenli kaşar ürettik.” diye konuştu.
Kayseri Üniversitesi ürünlerini, ikisi yerleşkede olmak üzere 4 yerde satışa sundu.
kayseri
erciyes
üniversite
katkısız
üretim
öğrenci