Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Onikişubat İlçe Müdürlüğü elemanlarınca yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla yaban hayvanları kuduza karşı ağızdan aşılanmaya başlandı.
Haber: Erdem BAĞCI
Kamera: Zafer CANLI - Muhammed AKGÜN
Uzman personellerce yürütülen aşılama çalışması Onikişubat İlçesi Çukurhisar, Kaynarlı, Kumarlı, Çağlayan, Şahin Kayası, Hacı İbrahimuşağı, Çamlıbel, Çamlıca, Kale, Hartlap, Fatmalı, Dönüklü, Kümperli kırsalında yaban hayatının olduğu bölgelerde gerçekleştirildi.
Doğadaki yaban hayvanlarının aşılanması kapsamında 5 bin 600 oral kuduz aşısı kullanıldı.
Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, aşılama çalışmalarını yerinde inceledi. Emiralioğlu yaptığı açıklamada İl Müdürlüğü ve Onikişubat İlçe Müdürlüğü ekipleriyle Kaynarlı, Kumarlı, Çukur Hisar ve Değirmendere mahallelerinde doğal hayatın yoğun olduğu yerlere peret aşılarının bırakıldığını belirtti. Emiralioğlu, “Bu amaçla hayvanlarımızı oral yoldan aşılamayı hedefliyoruz” dedi.
Veteriner Hekim Fatih Başaran ise hastalık mihrakları bulunan bölgelerde dört ekip halinde oral yolla aşılama çalışması yaptıklarını kaydetti. Başaran şunları söyledi:
“İlimizde bu yıl içerisinde özellikle yabani hayvanlarda(kurt, tilki, sansar, porsuk) gibi kuduz hastalığı görülmüştür. Hastalık hayvanlardan hayvana veya hayvandan insana direkt ısırma ile bulaşır. Ayrıca mevcut yaralara virüsle bulaşık salyanın bulaşması ile de enfeksiyon meydana gelmektedir. Enfeksiyon zincirinin taşıyıcıları olan köpek, kedi, yaban hayatı etoburları (tilki, çakal, kurt) ve yarasalar virüsün anakonakçılarıdır. Bu hayvanlar enfeksiyon siklusunda önemli rol oynarlar ve enfeksiyonun son konakçı olan hayvanlara ve insanlara naklinde büyük bir değer taşırlar. Hastalık yabani hayatta yerleştiğinden çok kısa sürede uzak mesafedeki hayvanlara bulaştırılabilmektedir. Kuduz hastalığı karnivorlarda on gün içerisinde ölümle sonuçlanmaktadır.”
Aşılamanın insan sağlığı için önemine de değinilen uygulamada yemleme ile aşılama çalışmasının amacına ulaşılabilmesi için atılan yem aşılarına insanların direk temas etmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Uzmanlar arazilerde aşı bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi görüldüğünde vücutla temas etmeden kimsenin göremeyeceği bir yere nakletmek gerektiğini vurguladı. Ayrıca açılmış kapsülle temas eden kişilerin temas ettikleri vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğinin de altını çizdi.