TürkTraktör fabrikası, gerçekleştirdiği projeleriyle erkeklerin yoğun olarak çalıştığı otomotiv alanında kadınların da istihdam edilmesini sağlıyor.
Sanayi kentlerinde verdiği danışmanlık hizmetiyle mesleki ve teknik liseler ile yüksekokullardaki kız öğrencileri sektöre yönlendiren TürkTraktör, erkeklerin yoğun olarak çalıştığı otomotiv alanında kadınların da istihdam edilmesine olanak sağlıyor.
TürkTraktör, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı ile Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde, Türkiye'de tarım ve otomotiv alanında kadın iş gücünün artırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklenmesi için "Filizlerin Mucizeleri Projesi" 2017 başında hayata geçirildi.
Proje kapsamında firmanın 90 çalışanı, otomotiv sektörünün önemli üretim merkezleri olan Bursa, Kocaeli, Sakarya, Ankara ve Eskişehir’deki 58 mesleki ve teknik lisede, yaklaşık 3 bin kız öğrenciye danışmanlık yaptı. Cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması için öğrenciler, aileler ve öğretmenlere yönelik seminerlerin de verildiği proje çerçevesinde 100 kız öğrenciye TEV eğitim bursu sağlandı.
Erkek işi olarak bilinen ve otomotiv sanayinin özellikle mavi yaka olarak adlandırılan sahada kadınların da istihdam edilmesi için başlatılan proje kapsamında, 2016'da 1 saha çalışanı bulunan TürkTraktör'de şu anda 71 kişi görev yapıyor.
"Genç kızları sektörde istihdam etmek istiyoruz"
TürkTraktör Kurumsal İletişim Müdürü Ebru Arıcan yaptığı açıklamada, "Filizlerin Mucizeleri Projesi" ile kadınların otomotiv ve tarım sektöründeki girişimciliği ve istihdamının desteklediğini söyledi.
Projenin eğitim, istihdam ve tarımda kadınların rolü olmak üzere üç ayağı bulunduğu aktaran Arıcan, kadınların ekonomiye daha fazla katkı sağlanmasını istedikleri için projeyi başlattıklarını belirtti.
Projeye başlarken TürkTraktör fabrikalarındaki saha çalışanlarının oranının yüzde 1 olduğuna dikkati çeken Arıcan, şöyle devam etti:
"Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı ile proje geliştirerek kadınları meslek liselerinden otomotiv sektöründe çalışabilecekleri alanları seçmelerine teşvik edelim, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verelim ve bu alanlarda genç kızlarımızın yetiştirilmesini sağlayalım istedik. Geçen yıl 4 bin kişiye ulaştığımız projeye, öğrenciler, aileleri, öğretmenleri, 58 okulumuz ve TürkTraktör'ün gönüllü çalışanları eşlik etti."
Otomotiv sektöründe çalışmak isteyen her genç kıza çalışma alanlarını anlattıklarını ve neler yapabileceklerini gösterdiklerini ifade eden Arıcan, bu sektörün sadece erkek işi olmadığını kadınların da çalışabileceğini, çok rahatlıkla bu alanlarda yer alabileceklerini anlattı.
TürkTraktör'de 2016'da mavi yaka olarak adlandırılan kadın saha çalışanının 1 olduğunu, bu sayısının 2017'nin sonunda 71'e ulaştığını bildiren Arıcan, şunları söyledi:
"Bu gerçekten bir başarı. Bu yıl meslek yüksek okulunda okuyan 100 kız öğrencimize bir yıl TEV bursu verdik. Türkiye Aile Planlama Vakfı (TAPAV) ile geliştirdiğimiz toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerindeki geri dönüşler çok olumlu oldu. Genç kızlarımız 'Biz bu mesleği seçmek istiyoruz, otomotiv sektöründe çalışmak istiyoruz, ne yapmalıyız?' demeye başladı. Bu bir süreç. Genç kızların bu alanda yetişerek otomotiv sektöründe istihdam edilmesini istiyoruz."
TürkTraktör'de kadın dostu uygulamalar yaptıklarını dile getiren Arıcan, bu kapsamda kadın çalışanlara yönelik kariyer planlamaları, liderlik ve bütünsellik çalışmaları yürüttüklerine işaret etti.
Bütün çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri de verdiklerini vurgulayan Arıcan, şöyle konuştu:
"Bu hatlarda, bu üretimde ekonomiye katkı sağlarken kadınların rolünü daha fazla artırmak istiyoruz. TürkTraktör'ün desteğiyle üretime katkı sağlayan kadın yetişti. Kadınların pozisyonları gelişti, artık müdürlerimiz ve üst yöneticilerimiz var. Bugün 71 kişiye ulaşan saha çalışanı inanılmaz bir oran. Biz bir yıl içinde yapılan projeler, geliştirilen uygulamalarla bu oranı artırabildik. TürkTraktör'deki kadınların kariyer planlamaları, gelişimleri hepsi planlama ve odaklanmayla yönetiliyor. Saha çalışanları, yönetim kademeleri, ofis çalışanlarının mutlu bir ortamda çalışmaları isteniyor ve istihdama katkılarının daha da fazla olmasının beklentisiyle onlar için çeşitli uygulamalar geliştiriyoruz. Kadın liderlerimize yöneticilik eğitimleri veriyor, kadın çalışanlarımızın kariyer planlamaları için özel kariyer çalıştayları yapıyoruz. Anne olan adaylarımızın hem işe hem ailesine verimli olabilmesini sağlıyoruz."
Arıcılık ve karabuğday üretimi projesi
Arıcan, tarımda kadının girişimciliğinin binde birin altında olduğuna değinerek Gıda Tarımve Hayvancılık Bakanlığı, çeşitli sivil toplum kuruluşları, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) desteğiyle arıcılık ve karabuğday balı üretimi başlattıklarını anlattı.
Proje kapsamında 25 kadın ve ailesinin Bilecik'te bir bölgede karabuğday ekmesini sağladıklarına, kadınların bunun üzerine iyi tarım sertifikası alıp kooperatif kurduklarına dikkati çeken Arıcan, şunları kaydetti:
"Kadın girişimi kooperatifiyle ürettikleri ürünleri satmaya başlayan kadınlarımız artık işletme sahibiler, beraber üretip beraber satıyorlar. 15 Ekim 2017'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Sayın Emine Erdoğan'ın verdiği ödülle bu başarıları taçlandı. Kooperatif bu yıl en iyi kadın girişimcilik ödülünü aldı. Kadınlarımız şunu söylüyor, 'Biz her şeyi üretebiliriz yeter ki destek olunsun.' Bizler projenin yürümesine destek olan ekip olarak bu yıl da farklı açılımlar olsun istiyoruz. Karabuğdayın Türkiye'de üretilmesini amaçlıyoruz. Kadın kooperatifi girişimciliğinin başarılı olduğun gördük. Bu nedenle yerel kalkınmanın desteklenmesi için önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bizim yaptığımız bir rol modeldi. Bu projenin başka kurumlarca alınıp genişletilmesi en büyük arzumuz."
Türktraktör
otomotiv
kadın destek
kadın girişimci