“Kadınlar kooperatiflerle güçlenecek”

05 September Thursday, 2024
Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi 5. yönlendirme toplantısı Ankara’da yapıldı.
“Kadınlar kooperatiflerle güçlenecek”
Kadınların sosyal ve ekonomik alanda güçlenmesi için çalışmalar sürüyor.  Söz konusu çalışmalar kapsamında "Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi" hayata geçirildi. Projenin 5. yönlendirme toplantısı ise Ankara’da yapıldı.

Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, kadınlara yönelik yapılan eğitimlere değindi. Dr. Çolakoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Projenin asıl amacı, ülkemiz kadınlarının kooperatifler yoluyla sosyoekonomik yönden daha güçlü hâle getirilmesini sağlamaktır. Ayrıca bu konuyla ilgili ülkemizdeki yasal, politik, ekonomik ve sosyal koşulların daha da iyileştirilmesi için katkılar sunmaktır. Bu amaca ulaşabilmek adına siz kıymetli paydaşlarımızın değerli katkılarıyla süreci yürütüyoruz. 31 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilen “4. Yönlendirme Komitesi Toplantısı”ndan bugüne kadar kooperatif kurma ya da kooperatif ortağı olma potansiyeli olan kadınlara yönelik 6 ilde eğitimler verilmiştir.

2018 yılında Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ortaklığında “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İş Birliği Protokolü’’ imzalanmış ve bu iş birliği protokolü 6 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen törenle beş yıl süreyle uzatılmıştır. 2024 yılında protokolün yerelde uygulanabilirliğini sağlamak için “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İş Birliği Protokolü Uygulama Esasları” hazırlanmıştır. Bu kapsamda 2024 yılı ilk 6 aylık dönemde il müdürlüklerince gerçekleştirilen faaliyetlere 4.847 kadın ve 2.327 erkek katılmıştır. İllerde kurulan çalışma grupları sayesinde projenin yerelde daha etkili ve verimli olması sağlanmıştır.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak kırsaldaki kadınların istihdam oranını yükseltecek, girişimcilik kapasitelerini artıracak, tarımsal yeniliklere ve teknolojilere erişimlerini sağlayacak, tarımsal ve diğer konularda bilgi düzeylerini yükseltecek projeler geliştirip uygularken kamudan sivil topluma, özel sektörden uluslararası örgütlere pek çok kurum/kuruluşla iş birliği yaptığımızı da belirtmek isterim. Bu bağlamda 2003 yılından bu yana kırsalda kadına yönelik ev ekonomisi konularında, tarımsal ve sosyal alanlarla ilgili konularda 4 milyondan fazla (4.196.387) kadın çiftçiye yüz yüze ve uzaktan eğitimler verilmiştir.

Bakanlığımız tarafından desteklenen “Ortaklar Mülkiyetinde Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin” bulundukları yerlerdeki kadın çiftçilere; genel kooperatifçilik ve kooperatiflerin faaliyet alanlarıyla ilgili 2004 yılından itibaren eğitimler verilmektedir. Pozitif ayrımcılık yapılarak Bakanlığımızın verdiği desteklerden kadınlar öncelikli olarak yararlandırılmaktadır. Bu kapsamda 2004 yılından bugüne kadar 13 binden fazla (13.265) çiftçi toplantısı yapılarak yaklaşık 100 bin (99.200) kadın çiftçinin kooperatifçilik konularında eğitilmesi sağlanmıştır.

Yaşadığımız doğa olayları, iklim krizi, savaşlar, ekonomik dalgalanmalar vs. tarımın stratejik önemini çok açık bir şekilde ortaya çıkarmıştır. Yerel tedarik zincirlerinin ve yerli üretimin öneminin anlaşıldığı bu dönemde Bakanlık olarak küçük ölçekli üreticileri ve aile çiftçiliğini korumak önceliklerimiz arasındadır. Bu bağlamda kırsal alanların daha yaşanabilir olması, kırsalda refahın yükselmesi, tarım ürünlerinde katma değerin artması, çiftçimizin üretime devam etmesi için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Başkanlık olarak ise kırsalın en önemli toplumsal figürü ve tarımın en büyük emek gücü olan kadınların sosyoekonomik yönden güçlenmesi ve en çok istihdam edildikleri sektörlerin başında gelen tarım sektöründe daha fazla söz sahibi olmaları için birçok proje ve destekleme faaliyeti yürütüyoruz.

Tüm bu çalışmaların başarıya ulaşmasının, kırsalda kalkınmanın ve kadın refahının sürdürülebilir bir şekilde devam etmesinin kadınların örgütlenerek güçlenmesine bağlı olduğu düşüncesiyle faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bu yüzden kırsaldaki kadınların örgütlenerek bir araya geldikleri, emek ve ürünlerine değer kattıkları, girişimcilik ve pazarlama potansiyellerini açığa çıkardıkları kooperatifler gibi son derece önemli ve değerli yapıların gelişmesine ve yaygınlaşmasına Başkanlık olarak çok önem veriyoruz. Bunun için yürüttüğümüz proje ve faaliyetlerde kadınların kooperatifleşmesini gerek yeni kooperatifler kurulması, gerekse mevcut kooperatiflere ortak olmaları yoluyla destekliyoruz ve teşvik ediyoruz. Bu sayede başarılarıyla ön plana çıkmış, markalaşmış, ihracat yapan kadın kooperatiflerinin varlığı bizleri son derece memnun ediyor.”

Dr. Çolakoğlu tarımsal amaçlı kooperatiflerin yetiştiricilik, pazarlama, sulama gibi tarımsal üretimin farklı alanlarında faaliyetler gösterdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet yürüten ve ortaklarının çoğunluğu kadın olan 44 ilde 152 “Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”nin faaliyetlerine Bakanlık olarak yön verirken Ticaret Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren fakat gıda işleyip tarımsal faaliyette bulunan pek çok kooperatifin de eğitim ihtiyacının karşılanmasına katkılar sağlıyor, onlara çeşitli konularda rehberlik ediyoruz. Bu noktada hem merkezde hem taşrada sürekli kooperatiflerimizle dirsek temasında olan, onların ihtiyaç ve taleplerini dinleyen ve çözüm üretmek için çalışan bir Bakanlık olarak hizmet üretiyoruz. Sizlerin değerli katkılarıyla şekillenecek 5. Yönlendirme Komitesi Toplantısı’nın başarılı geçmesini ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Samimi çabalarından ötürü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışanlarına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışanlarına, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu çalışanlarına, WYG Türkiye çalışanlarına ve elbette Bakanlığımın ve Başkanlığımın çalışanlarına içtenlikle teşekkür ediyorum.”
tarım orman kadın kooperatif destekleme eğitim yayın