Kadın çiftçilerin hayalleri projeye dönüşüyor

12 May Thursday, 2016
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kadın çiftçilere proje, eğitim- yayım çalışmaları, kooperatifçilik, girdi temini, girişimcilik, tarımsal yenilikler gibi konularda destek veriyor. Bu kapsamda kadın çiftçiler İl Özel Projeleri ile desteklenerek, bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmaları sağlanıyor.
Kadın çiftçilerin hayalleri projeye dönüşüyor

Haber    : Ayşe Gül Ulucan ŞAHİN

Kamera: Altay TÜRÜNG

Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Çalışma Grubu Sorumlusu Nimet Kaleli, kırsal alanda sürdürülebilir bir kalkınmanın gerçekleşebilmesi için kırsalda kadının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim-yayım çalışmalarına son derece önem verdiklerini ifade eden Nimet Kaleli, Bakanlık olarak kadın girişimciliğini desteklediklerini, örgütlenerek kooperatifleşmenin kırsalda kadın için çok önemli bir adım olduğunu ve kırsalda kadınların sorunlarının çözülmeden bir kalkınmanın gerçekleşmeyeceğinin bilincinde olduklarını anlattı.

Kaleli, kırsalda kadına yönelik çalışmalardaki çatı projenin “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” olduğunu belirterek, kadın çiftçilerin yeniliklerden haberdar olmalarını önemsediklerini söyledi.

Mesleki beceri kazandırılıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni programlarından bir diğerinin de kadınların İl Özel Projeler ile desteklenmesi olduğunu anlatan Kaleli, kadınlara mesleki beceri kazandırarak bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak amacı taşıdıklarını ifade etti.

Antalya’da biyolojik mücadele timi

Antalya’da yürütülen bir projeyle, biyolojik mücadelede kadın çiftçilere yer verdiklerini ve konuyla ilgili bilinç oluşturduklarını belirten Nimet Kaleli, “Hem teknik elemanlarımızla hem kadınlarımızla bir kapasite geliştirmeyi hedefliyoruz. Burada biyolojik mücadele timi oluşturmayı düşünüyoruz” dedi.

Başka bir projenin de Hakkari’de yürütüldüğünü söyleyen Kaleli, Hakkarili kadınların İzmir’de seralarda incelemelerde bulunduklarını ve süs bitkisi yetiştiriciliği ile bölgede kalkınma ortamı yaratmak istediklerini söyledi. Proje ekibinin bölgede faaliyetlerine devam ettiğini anlatan Kaleli, kadınların bölgede ne kadar önemli olduklarını ortaya koymayı hedeflediklerini belirtti.

Lider ruhlu kadınlar

Türkiye’de kadınların girişimci olmasının çok da kolay olmadığının altını çizen Kaleli, kırsaldaki kadınların aktifliğini, dinamikliğini ekonomiye kazandırmak, güçlerini belirli bir ücrete çevirebilmeleri için girişimcilik ruhunu desteklemeleri gerektiğini söyledi.

Kooperatifleşme önemli

Tarımsal verimliliğin artırılmasında ve ürünlerin iyi bir şekilde pazarlanması konusunda, kooperatifleşmenin önemine dikkat çeken Kaleli, “Bakanlık olarak 2004 yılından bu yana kadınları kooperatifleşme konusunda eğitimlerle destekleme faaliyetlerini çok iyi bir şekilde yürütüyoruz. Bakanlığımız bünyesinde kadınlar tarafından kurulmuş ve ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan 54 kadın kooperatifimiz söz konusu” dedi.

Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık

Nimet Kaleli, kadın girişimcilerin Bakanlık tarafından pozitif ayrımcılıkla da desteklendiğini söyledi.  Kaleli, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programında pozitif ayrımcılığın etkin bir şekilde görüldüğünü belirterek, “Bu programa başvuranın kadın çiftçi olması, kooperatife veya birliğe üye olması, kadın çiftçinin artı puan almasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

Kırsalda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planını 2012 yılında kamuoyuyla paylaştıklarını anlatan Kaleli, bu planın alt yapısının 2008 yılından itibaren oluşturulduğunu ifade etti.

Kurum ve kuruluşlarla işbirliği

Kırsalda Kadın Hizmetleri Çalışma Grubu Sorumlusu Kaleli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın diğer kurum ve kuruluşlarla da işbirliği içerisinde bulunduğunu belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadınlara toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları ile ilgili eğitim verdiğini, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin sosyal güvenlik alanında bilinçlendirme oluşturduğunu anlattı.

 

İŞKUR ve KOSGEB’in tarımda kadın girişimciliğinde en büyük destekçileri olduklarını söyleyen Kaleli, bu kuruluşlarla uygulamalı girişimcilik eğitimleri için işbirliği içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.