Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığı'nın desteğiyle Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor Projesi tanıtıldı. Dün gerçekleştirilen tanıtım toplantısı Web Tarım TV'den de canlı olarak yayınlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor Projesi’yle, hem kadın istihdamını artırmak hem de gübre ithalatını sonlandırmak istiyor.
Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Kayseri Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan ile uzman personel ve çok sayıda çiftçi katıldı.
İl Müdürü Özkan Kayacan, toplantıda yaptığı konuşmada projenin amacının, solucan gübresi olarak bilinen vermikompost üretimi organik tarımda kullanılmak üzere kadın çiftçilere öğretmek olduğunu söyledi.
Geçen yıl 4 kadın çiftçiyle birer metreküplük alanlarda başlanılan projede ilk etapta dağıtılan 10 bin solucanın 50 bine çıktığını belirterek yürütülen çalışmanın milli bir proje olduğunu vurguladı.
Bu amaçla, organik tarımsal üretimin içinde bulunan kadın çiftçilere ve üretimi yönlendiren teknik elemanlara vermikompost yapımı, kullanımı ve faydaları konularında teorik ve uygulamalı eğitimler verileceğini ifade eden Kayacan, ayrıca projede yer alan girişimci özelliği taşıyan kadın çiftçilerin bilgi ve beceri geliştirme yoluyla istihdamlarına yönelik katkı sağlanacağını belirtti.
Etkinliğe iştirak eden bir diğer isim olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül ise yaptığı değerlendirmede, kadın çiftçilerin projeye katılımlarından dolayı mutluluğunu dile getirdi.
Halil İbrahim Gül ayrıca kendi imkânlarıyla belirli bütçeleri ortaya koyarak kadın çiftçilerin yapmış oldukları iş ve işlemleri daha da büyütmek istediklerinin altını çizdi. Gül ayrıca, kadın çiftçileri yurt dışına da götürerek orada bu çalışmaların nasıl yürüdüğünü göstermek istediklerini de sözlerine ekledi. Halil İbrahim Gül, bu uygulamanın farklı iller arasında da yapılabileceğini ve şu anda İzmir ve Diyarbakır arasında böyle bir projenin de başlatıldığını kaydetti.
Konuşmaların ardından Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Dr. Yeşim Bekyürek proje hakkında bir sunum yaparak katılımcılara detaylı bilgiler verdi.
Bekyürek’in sunumunun ardından ise projeyi uygulayan kadın çiftçilerden Esra Yavuncu ve Yasemin Beyazıt yürüttükleri çalışmalar ve edindikleri tecrübeleri davetlilerle paylaştılar.
Vermikompost üretim modelinin çiftçilere benimsetilmesi ile organik üretim yapan üreticilerin daha ucuz ve kolay üretim yapmasına katkı sağlamak ve bu yeni gübreleme sisteminin benimsetilmesi yoluyla üreticinin verimini ve gelir seviyesini arttırmak hedefleniyor.