İstanbullu balıkçılar, 2015-2016 Su Ürünleri Av Sezonu'nun başlamasıyla ''Vira Bismillah'' diyerek denize açıldı.
Sezon açılışı nedeniyle İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Kireçburnu'nda ortak bir etkinlik düzenledi.
Törene İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın, İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ve İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun’un yanı sıra çok sayıda balıkçı katıldı.
Törende bir konuşma yapan İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın, 2023 hedefleri çerçevesinde su ürünleri ihracatından 3 milyar dolarlık bir hedef konulmuş olmasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Su ürünlerin sektöründe emek harcayan herkesin yeni sezonlarını canı gönülden kutluyoruz, hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz" dedi.
İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, İstanbul'un su ürünleri üretimi yönünden Türkiye'nin en önemli ili olduğunu vurgulayarak, balık sürülerinin yılda iki kere geçiş güzergahı olan İstanbul Boğazı'nın avlanmak için ideal bir yer olduğunu belirtti.
TÜİK 2014 rakamlarına göre toplam üretilen 302 bin ton su ürününün yüzde 15'inin İstanbul'da üretildiğinin altını çizen Aygül, “İlimizin 434 kilometre kıyı uzunluğu bulunmaktadır. Denizlerimizi sürekli denetleyerek, yasak dönemlerde aşırı avlanmanın önüne geçmek istiyoruz. Bu amaçla ciddi çalışmalar yapmaktayız. İstanbul'da sektörde çok sayıda emek harcayan insan var. 2015 yılında 1947 adet balıkçı teknemiz bulunmaktadır. 12 bin 812 ticari amaçlı, 38 bin amatör su ürünleri işi yapan balıkçımız bulunmaktadır. İstanbul'da son 4 yılda üretim 26,7 bin tondan 46, 4 bin tona ulaşıp yüzde 80'lik bir gelişme sağlanmıştır. İstanbul'da 30 balıkçı barınağı, 16 balıkçı barınma yeri, 2 balıkçı çekek yeri, 49 su ürünleri kooperatifi, 30 su ürünleri işleme tesisi bulunmaktadır." dedi.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun ise, yılın ilk ağlarını denize atacaklarını belirterek, bütün balıkçılara bol ve bereketli bir av sezonu dileğinde bulundu.
Protokol konuşmalarının ardından, Kumkapı, Sarıyer, Rumelifeneri ve Poyrazköy gibi balıkçı barınaklarından akşam saatlerinde denize açılan balıkçılar, av yasağının kalktığı gece yarısından sonra Marmara Denizi'nde avlanmaya başladı. Sarıyer Kireçburnu ve Rumelifeneri açıklarında yapılan yılın ilk avında, ağlara sardalye ve istavrit takıldı.