"İslam Ülkeleri Ortak Pazarı ve Borsası Projesinin Tanıtımı ve Geliştirilmesi Çalıştayı" Ankara'da düzenleniyor. Açılış törenine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, çalıştayda İslam ülkeleri arasındaki ticarete ilişkin bilgiler verdi.
Haber: Bircan ACAR
Kamera: Aytek BASİ
Fotoğraf : İbrahim BAĞCI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK), İslam İşbirliği Teşkilatı Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ve Ankara Ticaret Borsasının (ATB) katkılarıyla gerçekleştirilen ve üç gün sürecek "İslam Ülkeleri Ortak Pazarı ve Borsası Projesinin Tanıtımı ve Geliştirilmesi Çalıştayı" Ankara'da bir otelde başladı.
İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerdeki küçük ölçekli işletmeler, aile çiftçileri ve kooperatifler arasında veri tabanı, bilgi ağı ve web sayfasının kurulmasını öngören proje kapsamında atılan adımların anlatıldığı çalıştayda, web portalının (www.icpcem.com) tanıtım ve geliştirilmesine ilişkin çalışmalar da ele alındı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, çalıştayda İslam ülkeleri arasındaki ticarete ilişkin bilgiler verdi.
Ticaretin üretimden daha önemli bir noktaya geldiğine işaret eden Daniş, İslam ülkeleri arasındaki ticaretin yeterli olmadığına dikkati çekti. Daniş, "İslam ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret hacmi bugün itibarıyla 132 milyar dolar. Yani dünya tarımsal ihracatının yüzde 11'ine tekabül ediyor. Nüfus anlamında bakıldığında ise yüzde 21'lik bir nüfusu kapsıyoruz. Buna rağmen aynı oranda ticaretimizin olmadığını görüyoruz." dedi.
E-ticaret sektörünün dünya genelinde büyüdüğünü söyleyen Daniş, "Bizim de yeni kurallarına uygun şekilde ticaretimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Bunun için de hazırlanan bu projenin İslam ülkeleri arasında hızla yayılması gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Daniş, ticareti artırmanın yolunun ticaret yapanların birbirlerini daha iyi tanımasından, ticaret yapılan yolların güçlendirilmesinden geçtiğini belirtti.
İSEDAK
İslam
ortak pazar
Mehmet Daniş
SESRIC