Türkiye genelinde şap hastalığına karşı aşılamalar sürüyor. Son olarak Şırnak’ta 90 bin büyükbaş hayvan aşılandı, Çankırı’da da aşı çalışmaları yüzde 80 oranında tamamlandı.
Türkiye genelinde SAT-2 serotipi hastalığı riskine karşı büyükbaş hayvanlar aşılanıyor.
Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce şap hastalığının önlenmesi amacıyla alınan tedbirler kapsamında oluşturulan 42 kişilik ekip, il genelinde 90 bin büyükbaş hayvandan 50 binine aşı uyguladı, çiftçileri hastalığa karşı bilgilendirdi. Mobil ekiplerin ilde aşılama çalışması devam ediyor.
Merkeze bağlı Özveren köyünde besici Abdurrahman Kulan, gazetecilere, şap hastalığının önlenmesi amacıyla veteriner hekimlerin büyükbaş hayvanlara aşı yaptığını belirtti.
Hayvanların hastalıktan etkilenmemesi için aşının çok önemli olduğunu bildiklerini ifade eden Kulan, "Ekipler hayvanlarımızı korumak adına aşı yaptılar. Allah razı olsun. Bu duyarlılık bizleri sevindirdi." dedi.
Yoğurtçular köyünde besici Mahmut Aslan da 10 büyükbaş hayvanı olduğunu, aşının hayvanlarını hastalıktan koruyacağını dile getirdi. Aslan, "Bu hayvanlarla geçimimizi sağlıyoruz. Hayvanlarımız onlar sayesinde sağlıklı. Ekiplere teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Çankırı'da alınan tedbirler ve aşı çalışmaları sayesinde şap hastalığının yayılması önlendi.
Çankırı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Çankırı Hayvan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çendek ildeki aşılamanın yüzde 80’inin tamamlandığını söyledi. Çendek "Şap hastalığı büyükbaş hayvanlarda ve küçükbaş hayvanlarda ağızda, meme uçlarında, yani zayıf noktalarda bir patlama yapar. Bu patlama sonucunda da bu hastalık önce hayvanı yavaş yavaş zayıflatır. Hayvan yiyemediği için sütü de azaltmaya başlar. Bu nedenle de üretici günlük almış olduğu sütteki miktarı, etteki miktarı alamaz. Bu da üreticiyi bir nebze sıkıntıya sokmaktadır. Ama ülkemizde ve ilimizde yapılan bu yasaklar hem üretici anlamında hem tüketici anlamında ilerleyen zamanlarda bir rahatlık sağlayacaktır. Nedeni ise ister istemez hastalığı aşmış olacağımızdır. Yasaklar kalktığında ise hem hayvanımız zarar görmeyecek, ekonomi anlamında da zarar etmeyeceğiz. Bunun için şu anda merak edilecek veya heyecana kapılacak bir durum yoktur. Biz şu anda SAT-2 açısından, yeni çıkmasına rağmen çok başarılı bir il konumundayız. Şu anda Çankırı'da aşılarımız yüzde 80 oranında bitmek üzere. Bir noktada görüldü ama sonuçları daha henüz gelmedi. Çankırı'da ölen bir hayvanımız şu anda yoktur’’ diye konuştu.
Çankırı’daki üreticiler de Tarım ve Orman Müdürlüklerinin aşılama takvimini takip ettiklerini belirtti.