Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, hükümet tarafından hayvancılığa ayrılan maddi kaynağın 83 milyon liradan 2,5 milyar liraya çıktığını kaydetti.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, 8-10 yıl öncesine kadar küçükbaş hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, ardından hükümet tarafından yapılan desteklemeler ile yeniden toparlandığını ve hükümet tarafından hayvancılığa ayrılan maddi kaynağın 83 milyon TL’den 2,5 milyar TL’ye çıktığını söyledi.
Aksaray’da Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 3’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.
3 bin 127 üyesi bulunan birliğin genel kuruluna yaklaşık bin 500 üye katılırken, genel kurulun divan başkanlığını Birlik Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan yaptı. Tek aday olarak genel kurula giren mevcut başkan Mahmut Aktürk, güven tazeleyerek yeniden başkanlığa seçildi.
Genel Kurulda ilk konuşmayı yapan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk,
Türkiye’de tarım ve özellikle küçükbaş hayvancılığın 8-10 yıl öncesine kadar negatif bir durum seyrettiğini fakat daha sonra hükümet tarafından yapılan desteklemelerle yeniden toparlanıldığını vurguladı.
Büyükbaş hayvancılıkta suni tohumlama, devletin verdiği desteklemeler ve birliklerin çok önceden kurulması ile önemli mesafeler alındığını belirten Mahmut Aktürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ 3-5 kilo süt veren sığırlarımız, 35-40 litre süt veren, 80-100 kilo et veren sığırlarımız 300-400 kilo ve hatta 500 kilo et veren sığırlar haline geldi. Ama ne yazık ki aslında ata mesleğimiz olan, aslında genlerimizde, kanımızda olan küçükbaş hayvancılığı 2000’li yılların başına geldiğimizde terk eder hale geldik. 2006 yılından itibaren birliklerin kurulması, küpeleme çalışmalarının, kayıt çalışmalarının başlaması, hayvan sayısına bağlı olarak fiyatların artması, hükümetimizin birlikleri desteklemeye başlaması, projeler üretmeye başlaması ile birlikte artık koyunculuğun da hayvancılığın bir dalı olarak görülmeye başlaması ile birlikte tekrar ata mesleğimiz olan koyunculuğa döner olduk.”
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan ise yaptığı konuşmada, küçükbaş hayvancılığın hükümet tarafından yapılan desteklemeler ile toparlandığını ve hayvancılığa ayrılan maddi kaynağın 83 milyon TL’den 2,5 milyar TL’ye çıktığını söyledi.
“Hayvancılıkta başarılı olmak için bazı şartlar var. Özellikle yetiştirdiğimiz hayvan ırklarını çok iyi bir şekilde verime sahip olması gerek. Bakım ve besleme koşullarını çok iyileştirmemiz gerekiyor. Sağlığına dikkat etmemiz, pazarlamasına dikkat etmemiz gerekiyor.” diyen Ayhan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teşviki ve yetiştiricilerin gayretleriyle 2006’dan itibaren Türkiye’de birliklerin hızlı bir şekilde kurulmaya başlandığını, şu an itibariyle de 80 ilde 220 binin üzerinde üyesi olan koyun ve keçi yetiştiricileri olduğunu kaydetti.
Hükümetin Hayvancılığa Desteği, 83 Milyon’dan 2,5 Milyara Çıktı
Türkiye’de tarım ve hayvancılığın son derece önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Genel Başkan Ayhan, “Hayvancılık önemli bir sektör ve Türkiye’de insanların beslenmesinde vazgeçilmez bir sektör. Bu kadar önemli ancak son 8-10 yıl önceye gelinceye kadar Türkiye’de hayvancılığa ayrılan pay toplam tarımın içerisinde yüzde 4. 83 Milyon TL gibi çok düşük bir rakamdı. Ancak her platformda hayvancılığın ve buna bağlı olarak da koyun ve keçiciliğin önemini vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker, kendi yönetimde bulunduğu dönemde hayvancılığa ayrılan maddi kaynağı 83 milyon TL’den 2,5 milyar TL’ye çıkarmış durumda. Yüzde 4’ten yüzde 30’a çıktı” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından divan oluşturuldu ve divan başkanlığına Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan seçildi. Faaliyet, gelir ve gider tablolarının okunmasının ardından yapılan seçimle Başkan Mahmut Aktürk yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi.