Hatay'da Kadın İstihdamı İçin Önemli Proje

17 April Friday, 2015
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle Hatay'da yürütülecek olan ''Kadın Çiftçiler İle İpekböceği Yetiştiriciliği Projesi''nin tanıtımı yapıldı.
Hatay'da Kadın İstihdamı İçin Önemli Proje

Haber: Ercan AKSOY

Kamera: Ekrem ALACAPUNAR

“Hatay İli İçin Sürdürülebilir Bir Kalkınma Modeli: Kadın Çiftçiler İle İpekböceği Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi, Yaygınlaştırılması Projesi” çarşamba günü yapılan bir törenle tanıtılarak uygulamaya konuldu. Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle hazırlanan proje Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Projenin açılış törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül, Hatay İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Vali Yardımcısı Fehmi Sinan Niyazi, Defne Kaymakamı Hakkı Uzun, Yayladağı Kaymakamı Alpaslan Altınışık, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Çalışma Grup Sorumlusu Nimet Kaleli ve çok sayıda çiftçi kadın katıldı.

Törenin açılış konuşmasını Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül yaptı. Gül, göreve gelmesiyle birlikte Başkanlık personelinin çiftçi kadınlara yönelik yaptıkları çalışmaları büyük bir sorumluluk altında gerçekleştirdiklerini söyledi. Kadın istihdamının özel bir önemi olduğunu belirten Gül, bu nedenle konu uzmanlarının bu çalışmalarının daha bir önem arz ettiğini kaydetti. Halil İbrahim Gül, Bakanlık olarak kadın istihdamına yönelik projelerin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hatay İl Müdürü Aydın Tüfekçi ise yaptığı konuşmada Hatay’ın tarımsal açıdan önemi üzerinde durarak böyle bir projeyi uygulayacak olmalarından dolayı çok mutlu olduklarını belirtti. Tüfekçi, ipekböcekçiliği projesinin ipekli üretimi geliştirmesi ve kadınlara sağlanan istihdamın arttırılması açısından önemli olduğunu vurgulayarak turizm açısından da Hatay’ı geliştireceğini aktardı.

Toplantıda Bakanlık personellerinden ve proje görevlisi Lütfiye Gerek katılımcılara Kadın Çiftçiler İle İpekböceği Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi, Yaygınlaştırılması Projesi hakkında detaylı bilgiler verdi. Gerek’in ardından projeyi uygulayacak kadın çiftçilerden Naciye Alaş ve Fatma Aklar ise projenin Bakanlık yetkilileri tarafından kendilerine iletilmesi ve dâhil olmaları sürecini anlattılar.

Açılış töreninden sonra Halil İbrahim Gül, beraberindeki heyetle birlikte projenin uygulanacağı Yayladağı ilçesine bağlı Gürışık ve Çabala mahallelerini ziyaret etti. Burada projeye katılan çiftçi kadınlarla görüşen Gül, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Gürışık mahallesinde oldukça renkli bir şekilde hazırlanan “Böcek Evi” ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

Projenin Kapsamı, Önemi ve Yapılacak Çalışmalar Neler?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nca oluşturulan ve Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan “Kadın Çiftçiler İle İpekböceği Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi”nin amacı Hatay ili Defne ve Yayladağı ilçelerindeki gelir seviyesi düşük olan kadın ve genç kızlara ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ve ipeğe dayalı ürün üretimleri konularında eğitim vererek mesleki vasıf kazandırmak ve bu yolla ipekböcekçiliği sektöründe küçük aile işletmelerinde istihdam edilebilirliğini arttırmak, ayrıca ipekböcekçiliğinin kırsal kalkınma temelli sürdürülebilir bir faaliyet alanı olarak desteklenmesidir.

Projeden 18-65 yaş arası 50 kadın çiftçi yararlanacak.

Proje ile Hatay ilinde kırsal kalkınmanın sağlanmasında büyük rol oynayan ipekböcekçiliğinin desteklenmesi, kaliteli ipek üretiminin sağlanması ve kadınların köylerinde istihdam edilmeleri yolu ile üretime katılmalarının teşvik edilmesi,

Hatay ilinde mevcut geleneksel ipek ürünlerin saptanması, hediyelik ve turistik eşyaya yönelik yeni tasarımlarla ürün profilinin geliştirilmesi, saptanan ve tasarlanan yeni ürünlerin ilgili sektörlere tanıtılması,

Tüketicilerin ipekböcekçiliğine bağlı olarak üretilen ürünlere olan ilgisini çekme yolu ile yörede ipek üretimini arttırmak ve Hatay ilinin tarımsal, kültürel, tarihsel mirası olan ipekböcekçiliğinin korunmasına ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak,

Hatay ili Defne ve Yayladağı ilçelerinde bulunan kadınlara ipekböceği yetiştiriciliği ve kozadan ipek lifinin elde edilmesi, işlenmesi konusunda bilgilendirme, eğitim-kurs çalışmaları düzenlemek ve yörede gün geçtikçe azalan ipekböcekçiliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması için halkın bilinçlendirilmesi,

Hatay ilinin tarımsal, kültürel ve tarihi mirası olan ipekböcekçiliğinin ve ipeğe dayalı ürünlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması sağlanacaktır.

 

Proje Amaçları Nasıl Gerçekleştirilecek?

Kadınlar yöresel ipek dokumacılığı ve koza ürünleri hakkında eğitim alacaklar ve işbaşında uygulamalı öğrenme olanağı bulacaklar.

Eğitim kapsamında yetiştirilen kadınlar vasıflı eleman olarak aile işletmeleri veya özel sektörde istihdam edilebilecekler.

Kırsalda üretilen ürünlerin turistik hediyelik eşyaya dönüştürülmesinde yöresel, kültürel birikimlerden yararlanılacak.

İpek ürün çeşitleri yerli ve yabancı turist tercihleri doğrultusunda belirlenecek.

Projeye katılan kadınların eğitim-kurs çalışmaları ile bilgilendirilmesi, yöre halkının da bilinçlendirilmesini sağlayacak.