Hasar tespit çalışmaları sürüyor

15 April Tuesday, 2025
Ani sıcaklık düşüşü ile birlikte gelen zirai donun ardından hasar tespit çalışmaları sürüyor. Yurdun dört bir yanında il, ilçe tarım ve orman müdürlüğü ekipleri hasar tespit çalışmalarına katıldı.
Hasar tespit çalışmaları sürüyor
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 9-13 Nisan tarihleri arasında etkili olan soğuk hava dalgasıyla oluşan zirai donun ardından hasar tespit çalışmalarının başladığını duyurdu.

Çalışmalar yurdun pek çok noktasında gerçekleşiyor.

Türkiye'nin ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 8'inin gerçekleştiği Çorum'un Oğuzlar ilçesinde zirai dondan etkilenen ceviz bahçeleri dronla havadan görüntülendi. İlkbaharla birlikte henüz filizlenen ceviz ağaçlarının dalları, zirai dondan etkilenerek yeşilden siyaha döndü.
 
Konya

Konya'da etkili olan zirai don, Akşehir ilçesindeki kiraz ağaçlarında büyük zarara neden oldu.

Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suat Ordu, zirai donun ardından kiraz bahçelerinde inceleme yaptı. Tüm çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Ordu, "Rabb'im böyle bir afeti bir daha yaşatmasın. Türkiye'deki kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 60'ı Akşehir bölgesinde gerçekleşiyor. Ancak bu don olayı, birçok bahçeyi tamamen kullanılmaz hale getirdi." dedi. Zirai don olayının, bölge çiftçisi kadar tarımsal iş gücü açısından da büyük bir kayba neden olduğunu belirten Ordu, zirai donun hem ürünü hem de bölgede istihdamı etkilediğini bildirdi.
 
Adıyaman

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde, zirai dondan etkilenen meyve bahçelerinde zarar tespit çalışmasına başlandı.

Hava sıcaklığının 11-12 Nisan'da sıfır derecenin altına düştüğü ve kar yağışının etkili olduğu ilçede, zirai don nedeniyle Trabzon hurması, badem, ceviz, kiraz ve üzüm başta olmak üzere birçok tarım ürünü zarar gördü.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde kurulan 5 ekip, sahada zarar tespit çalışmasına başladı. Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Cuma Ali Aras, ilçenin zira dondan ciddi şekilde etkilendiğini söyledi. Zarar tespit çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü belirten Aras, şunları kaydetti: "Çiftçilerimiz, dilekçelerini Ziraat Odamıza ve İlçe Tarım Müdürlüğümüze teslim etti. Çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Umuyoruz ki devletimiz, depremde olduğu gibi bu süreçte de bizlere sahip çıkacaktır. Hasar çok büyük. Tüm meyve bahçelerine kadar ciddi zarar var."
Bağlarbaşı Köyü Muhtarı Ümit Taymur da üreticilerin zirai don nedeniyle ciddi maddi kayıplar yaşadığını vurgulayarak, ekiplerin hasar tespit çalışmaları yürüttüğünü ve yetkililerin üreticilere destek olmaya çalıştığını ifade etti.
 
Samsun

Samsun'un Bafra ilçesinde etkili olan zirai don nedeniyle çiçek açan meyve ağaçları ile çilek bahçeleri zarar gördü. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı 60 köydeki fındık, ceviz ve çilek bahçelerinde zirai don nedeniyle zarar meydana geldiğini belirtti. Yaklaşık 17 bin dönüm fındık ve 2 bin dönüm ceviz bahçesinde hasar oluştuğunu ifade eden Tosuner, don olaylarının etkisinin geçmesinin ardından gerçek hasar boyutunun netleşeceğini kaydetti. Öte yandan, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, zirai don olaylarının yaşandığı bölgelerde hasar tespit çalışmalarına başladığı öğrenildi.
 
Trakya

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da, zirai dondan etkilenen tarım alanlarında hasar tespit çalışmalarına başlandı.

Trakya'da zirai don nedeniyle badem, ceviz, kiraz, üzüm, kanola başta olmak üzere birçok tarım ürünü zarar gördü.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, personeliyle kentte zarar gören tarım alanlarında incelemede bulundu. Hasar tespit çalışmalarının 5 ekip tarafından sürdürüldüğünü aktaran Karaca, çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirtti.

Karaca, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sigortası bulunan üreticilerin vakit kaybetmeden ihbarda bulunmaları gerektiğini kaydetti.

Edirne ve Tekirdağ'da da hasar tespit çalışmaları sürüyor.
 
TARSİM’den açıklama

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), son günlerde yaşanan zirai don olayları nedeniyle ürünü zarara uğrayan sigortalı üreticilere en kısa süre içinde destek verileceğini belirtti.

TARSİM'den yapılan açıklamada, Türkiye genelinde 9-13 Nisan arasında hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler nedeniyle son yılların en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandığı ve bu durumun, geniş bir alanı etkilediği aktarıldı.

Gereken önlemlerin alındığına değinilen açıklamada, "Yurt genelindeki sigortalı üreticilerimizin hasar gören ürünleri için hasar tespit çalışmalarına başlandı. Bu çalışmaların, bölgenin şartlarına bağlı olarak en kısa süre içinde tamamlanması planlanıyor. Bu süreçte üreticilerimizin, ekspertiz çalışmalarıyla ilgili endişeye mahal vermemeleri ve müsterih olmaları önem taşıyor." ifadeleri kullanıldı.

Ürünleri hasar gören üreticiler, hasar ihbarlarını, bağlı bulundukları yetkili sigorta şirketi ya da acenteleri başta olmak üzere ALO TARSİM 172, TARSİM'in mobil uygulaması, kurumsal internet sitesi ve üretici portalı aracılığıyla gerçekleştirebilecek.

Bu olayın, tarım sigortasının önemini ortaya koyduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yaşanan bu hadise, bizlere bir kez daha iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini gösterdi ve üreticilerimizin faaliyetlerinin kesintisiz bir şekilde devamlılığı için tarım sigortasının önemini ortaya koydu. Daima üreticilerimizin kara gün dostu olarak yanlarında yer aldık ve yer almaya da devam edeceğiz. Üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor, yüzde 70'e varan devlet prim desteği, indirimler ve çeşitli ödeme kolaylıklarıyla tarım sigortasının ihmal edilmemesini öneriyoruz."
 
 
tarım orman bakan İbrahim yumaklı zirai don hasar tespit tarsim sigorta