Ülkemizde yaygın olarak tarımı yapılan ancak yeterince tüketilmeyen besin kaynağı kuru bakliyatlar.Bakliyatların tüketimini artırmak amacıyla hem Birleşmiş Milletler hem de Dünya Tarım ve Gıda Örgütü harekete geçti.Peki kuru bakliyatların ne gibi faydaları var ?Kuru bakliyatları nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz?
Haber : Bircan ACAR
Kamera : Tolga URUN
Birleşmiş Milletler 2016 yılını bakliyat yılı ilan etti, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü de haftada 4 kez bakliyat tüketimine dikkat çekti. Diyetisyen Feride Şimşek Benli de kuru bakliyatları sofralarınızdan eksik etmeyin diyor. Şimşek, haftada en az 2 kez bakliyat tüketilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
Kuru bakliyatlar kan şekerini hemen yükseltmediği için gün içinde yaşanan tatlı krizlerini engellemek isteyenlerin, diyet yapanların ve insülün direnci olan hastaların vazgeçilmezi olmak zorunda. Bakliyatlar çözünür posaya sahip olduğu için tok tutma özelliğine sahip hem de kan şekerini düzenliyor.
Sadece diyet yapanların ve insülin direnci olanların değil 7'den 70'e herkesin vücuduna alması gereken çok sayıda vitamini de barındırıyor baklagiller. Bir tabak kuru bakliyat yemeğinden hayvansal protein kaynaklarından alınan b12 vitaminleri dışındaki tüm vitaminleri alınabiliyor.
Kuru bakliyatların içinde bulunan vitaminlerden yararlanmak için pişirme şekli de önemli. Kuru bakliyatları iki şekilde pişirmek mümkün. İlk yöntem geleneksel yöntem yani bir gece önceden ıslatılarak pişirme yöntemi. Ancak bu yöntemde bakliyatta bulunan vitaminler suya geçiyor ve bu suyu döktüğümüzde de vitaminleri kaybetmiş oluyoruz.
İkinci yöntem ise düdüklü tencerede pişirme yöntemi. Beslenme uzmanlarının en çok tavsiye ettiği yöntem de bu.
Ayrıca kuru bakliyatların protein değerini artırmak da bizim elimizde.Mesela bulgur pilavını mercimekle pişirmek onun protein değerini kat kat artırıyor. Ya da kuru fasülyeyi et ile pişirdiğimizde de aynı sonucu almak mümkün olabiliyor.
Son dönemlerde yaygınlaşan kuru bakliyat unları da vücudumuzdaki bitkisel protein açığını kapatmaya yetiyor.