Et ve Süt Kurumu 56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleştirdi

17 May Tuesday, 2016
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hem çiğ süt alımı ile hem de Kırsal Kalınma Programı kapsamında yapılan yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Et ve Süt Kurumu 56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleştirdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, sektör temsilcileriyle yaptıkları değerlendirmeler neticesinde 3 ay için arz fazlası 180 bin ton çiğ sütün süt tozuna dönüştürülmesine karar verildiğini ifade ederek, bunun da yaklaşık 15 bin ton yağsız süt tozuna karşılık geldiğini belirtti.

Çelik,Et ve Süt Kurumunun (ESK) 24 Mart'ta çiğ süt için ilk resmi müdahale alımlarına başladığını hatırlatarak, 13 Mayıs itibarıyla birlikler veya kooperatifler aracılığıyla yaklaşık 56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleştiğini, 12 süt tozu tesisinde, ESK adına yaklaşık 4 bin 500 ton yağsız süt tozu üretildiğini bildirdi.

Arz fazlası çiğ sütün birlikler ve kooperatifler tarafından alımının yapılarak yağsız süt tozuna dönüştürülmesi ve üretilen yağsız süt tozunun sözleşme ve teknik şartname kapsamında birlikler ve kooperatiflerden satın alınarak değerlendirilmesi konularında uzlaşma sağlandığına dikkati çeken Çelik, ESK'nın  24 Mart'ta ilk resmi müdahale alımlarına başladığını anımsattı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bugüne kadar 42 ilde, faydalanıcı katkılarıyla birlikte toplamda 7 milyar lirayı bulan yatırım gerçekleştirildiğini ve yaklaşık 51 bin kişiye istihdam sağlandığını bildirdi. Çelik, programın ikinci döneminde 801 milyon avrosu Avrupa Birliği’nden olmak üzere, ulusal katkıyla birlikte toplamda yaklaşık 1 milyar avroluk kaynak kullanıma sunulacağını ifade etti.

Bakan Çelik, IPARD-II Programı’nın ilk başvuru çağrı ilanına yapılan başvurular ve bugüne kadarki uygulamaların sonuçlarını açıkladı.

Destekler sayesinde 42 ilde, faydalanıcı katkılarıyla birlikte toplamda 7 milyar lirayı bulan yatırım gerçekleştirildi ve yaklaşık 51 bin kişiye istihdam sağlandı.

Bu yıl, 2020'ye kadar sürecek IPARD Programı’nın ikinci dönemine girildi. Bu yeni dönemde tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik desteklere yeni yatırım alanları ve artan hibe oranları ile devam edilecek. 801 milyon avrosu Avrupa Birliği’nden olmak üzere, ulusal katkıyla birlikte toplamda yaklaşık 1 milyar avroluk kaynak kullanıma sunulacak.

IPARD II Programı’nda, ilk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü ve manda eti üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de eklendi. Hayvancılık alanındaki bu hibe desteklerinin üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e çıkarıldı.

Kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçlayan arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı yüzde 50’den yüzde 65’e yükseltildi. Bu alandaki faaliyetlere makine parklarının kurulumu ve yenilenebilir enerji yatırımları da eklendi. Ayrıca bitkisel üretim kapsamında tıbbi-aromatik bitki, süs bitkisi ve fidan yetiştiriciliğinin yanında artık mantar yetiştiriciliği de desteklenecek.