Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulamaya koyduğu Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği kapsamında ülke genelinde denetimler başlarken, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğine bilim çevreleri ve sivil toplum örgütlerinden destek gelmeye devam ediyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği kapsamında ülke genelinde denetimler başladı.
Bu denetimlerin yapıldığı illerden birisi de başkent Ankara'ydı. Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü denetim ekipleri market ve alışveriş merkezlerinde gezerek denetim yaptılar.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği konusunda bilgi verdi. Temel, tebliğ gereği denetimlerini bugünden itibaren yoğunlaştırdıklarını söyleyerek, ekiplerinin denetimlerini sıkı bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Temel, Ankara'da 300 tane denetim personelinin olduğunu belirterek, vatandaşların sağlıklı ürüne oluşabilmeleri ve sağlıklı ürünler tüketmeleri ile ilgili olarak denetimlerin aralıksız sürdüğünü bildirdi.
Tebliğ çerçevesinde ürünlerin yüzde 100 sığır eti veya kanatlı eti olmak mecburiyetinde olduğunu ifade eden Temel, "Kanatlıda, tavuk eti, hindi eti karışımı yapılabilecek. Kırmızı ette de koyun, keçi eti ve sığır eti karışımı yapılabilecek. Bu tebliğe uymayanlarla ilgili olarak 2013 rakamlarıyla 12 bin 801 TL idari para cezası uygulanacak. Bu konuda bütün denetim birimlerimiz bilgilendirildi" şeklinde konuştu. Temel sadece kanatlı ete kırmızı et yağı karıştırılabileceğini sözlerine ekledi. Et ve kanatlı eti karıştırılmış ürün alan vatandaşın ALO 174 hattını arayabileceğini kaydeden Temel, ayrıca İl ve İlçe Müdürlükleri'ne vatandaşların başvurabileceğini anlattı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ve Gıda ve Yem Şube Müdürü Şamil Yüksek ve denetim ekibi bazı iş yerlerinde denetim yaptılar. İş yerlerinde karışık et ürünü bulunamadı.
Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği, 5 Aralık 2012 tarihinde çıkarıldı. Tebliğ, kanatlı eti imle kırmızı etin karıştırılarak ürün üretilemeyeceği, fakat kırmızı et ve kanatlı eti kendi içinde karıştırılarak ürünlerin üretilebileceğini kapsıyor. Ayrıca, sucuk, salam, sosis gibi ürünlerde ise soya, nişasta ve nişasta içerin maddelerin ile soya ve soya ürünleri ilave edilemeyeceğini içeriyor. Ayrıca, ürün isimleri, aynı renk ve yazı karakterinde olacak ve yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak şekilde belirtilecek.
Bu arada Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'ne bilim çevreleri ve sivil toplum örgütlerinden destek gelmeye devam ediyor. Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Yeşildal Çelebiler, tebliğiyi toplum sağlığının korunması açısından önemli bir adım olarak gördüklerini ifade etti.
Genel merkezi Eskişehir'de bulunan Tüketiciyi Destekleme Derneği'nin (TÜKDES) Genel Saymanı Yusuf Önder ise, yasağa rağmen raflarında karışımlı ürün bulunduranlara, kanun gereği en az 12 bin lira para cezası uygulanacağını hatırlatarak, bu konuda işletmeleri uyardı.