Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda yürütülen çalışmalarda, temmuz ayında ürün verdiği için "erkenci" olarak adlandırılan üzüm türünün daha da erken yetişmesi sağlandı.
Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, milli kolleksiyon parselinde bin 247 üzüm çeşidinin bulunduğunu, yeni çeşitler üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti.
Türkiye'de ticari amaçla yetiştirilen en erkenci üzüm çeşidinin Trakya İlkeren olduğunu ilk ürünün de temmuz ayında alındığını hatırlatan Ünal, Trakya İlkeren çeşidinden önce ürün verebilecek bir tür üzerinde çalıştıkları belirtti.
Türkiye'nin en erkenci üzüm türünü yetiştirmek amacıyla yürütülen çalışmalarda son aşamaya geldiklerini kaydeden Ünal, "Trakya İlkeren üzümünden bile 2 hafta daha erken yetişebilecek olan çeşitlerimizi çıkartabilmek için yürütülen çalışmalarda son noktalara geldik. Yeni çeşitlerimizi başta Manisa olmak üzere ülkemizdeki tüm üreticilerimize ulaştıracağız" dedi.
İklim şartlarını gözeterek yürütülen bilimsel çalışmalarla üretilen yeni çeşidin ticari açıdan birçok avantaja sahip olacağını kaydeden Ünal, "Yeni türün en önemli avantajı erkenci olması. Biz eğer piyasaya erken üzüm sunabilirsek, üreticilerimiz bu dönemde daha fazla fiyat bulup, daha iyi ürün elde edebileceklerdir. Orta mevsim ya da geç dönem diye tabir edilen çeşitlerimiz daha iri taneli, daha kaliteli ve verimlidir. Ayrıca daha erken kuruyan çeşitleri elde etmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Araştırma istasyonunda sürdürülen çalışmalarda yeni çeşitler elde ederek hasadı daha geniş döneme yaymayı hedeflediklerini kaydeden Ünal, bunun üreteci lehine fiyat olarak yansıyacağını savundu.
İstasyondan parsellere aktarılan 102 adet aday adayı üzüm çeşidinin bu yıl son kontrolleri yapılarak tescile başvuracaklarını söyleyen Ünal, "En son 2011 yılında 5 adet üzüm çeşidi tescillenmişti. Yeni çeşitlerimizi bir an önce üreticilere kavuşturmayı istiyoruz. Üretilen 102 çeşidin hepsi tescil için aday. Zaten bunlar 13 bin adet içerisinden ön seçimlere göre aday adayı olarak tespit edildi. Her birinin farklı özellikleri var” dedi.
Farklı özellikler taşıyan yeni üzüm çeşitleri bulunduğunu ifade eden Ünal, bunlardan 4 ya da 5 çeşidin tescilleneceğini ümit ettiklerini ve bu yeni çeşitlere isim bulmak için üreticilere müracaat etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.