Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ''Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi'' kapsamında; Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu'nda üretilen fideler, düzenlenen törenle teslim edildi.
Haber: Özcan KAHYA – Kamera: Ümit YILDIRIM
Proje ile Denizli’nin Kekiği, Isparta’nın Gülü ve Lavantası, Karabük’ün Safranı, Hatay’ın Defnesi, Egenin Adaçayı; dünya standartlarında üretilerek, küresel pazarlara sunulacak.
Türkiye’nin ılıman ve geçit bölgelerinden sorumlu olduklarını hatırlatan Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü İsa Eren,meyvecilik, sebzecilik, bağcılık, süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler gibi alanlarda çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Yetiştiricilik, ıslah, fizyoloji, hasat sonrası teknolojileri, bitki sağlığı, gıda bilimi ve teknolojisi, organik tarım, biyoteknoloji konularında araştırmalar yaptıklarını dikkat çeken Eren, “Tıbbi ve aromatik bitkiler ile boya bitkileri üretimi geliştirilmesi bunlardan sadece bir tanesi” dedi.
Lavanta teslimat töreninde konuşan Ar-Ge personeli Hasan Aslancan da proje kapsamında 400 bin lavanta fidesi yetiştirildiğini söyledi. Aslancan, “Ülke olarak, Isparta olarak; gül yağının yüzde 55’ini üretiyoruz. Bunu neden lavantada başarmayalım” dedi.
Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Yüksek Ziraat Mühendisi Bilal Demir de 3 kişilik ekibin içinde olduğunu ve lavanta fidelerini teslim aldıklarını aktardı. Proje kapsamında Eskişehir’de 50 dekar alanda lavanta üretileceğini belirten Demir, “Çiftçilere farklı üretim alanı oluşturma adına önemli bir proje” diye konuştu.
25 ilde yürütülen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretimi Geliştirilmesi Projesi’nin önümüzdeki dönemlerde ülke geneline yayılması hedefleniyor.