Dünya Birinci Sulama Formunun Mardin Artuklu Üniversitesinde açılışı yapıldı. Forum, yurtiçi ve yurtdışından gelen katılımcılar ile 5 Ekim tarihine kadar devam edecek.
Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 1. Dünya Sulama Forumu'nun açılışına İç İşleri Bakanı Muammer Güler ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımı ile açıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu, Türkiye Ulusal Sulama ve Drenaj Komitesi onursal başkanı olarak, böyle bir foruma ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduklarını anlatan Eroğlu, daha öncede İstanbul'da 5. Dünya Su Forumu'nu gerçekleştirdiklerini anımsattı.
5 Ekim tarihine kadar devam edecek 1. Dünya Sulama Forumu'nun açılışında konuşan ICID Başkanı Zhanyi, "Tabi ki tarım için bakliyat üretimi için tahıl üretimi için suya ihtiyaç duyulmaktadır. Bin 500 milyon hektarlık toplam ekim alanından söz ediyoruz. Burada bunlar ekili sulama ile ve saha koruma yöntemleriyle bu faaliyetlere dahil edilmektedir. Bu arazinin yüzde 73'ü tamamen basit sistemle sulanmaktadır. 10 milyon hektarlık kısmı ise teknik sulama, 6 milyon hektarda drenaj ve sulama faaliyetleriyle sulanmaktadır. Şimdi farklı su yönetim sistemleriyle sulanan tarım arazilerine bakacak olursak bunların oranlarını görüyoruz. Toplamın yüzde 45'i yağmur sularıyla, yüzde 55'i ise su yönetimi teknikleriyle sulanmaktadır. İşte buda sulama tekniklerinin ve drenajın önemine işaret eden bir başka bilgidir. Gıda güvenliği tabi ki su güvenliği ile birebir ilişkilidir ve birebir bağlantılıdır. Dünyamızda özellikle yetersiz beslenen nüfusların yaşadığı ülkelerde bakacak olursanız bu ülkelerde çok ciddi gıda kısıtı ve su kısıtını görürsünüz. Yüzde 62 oranında Asya'da ve yüzde 26'da Afrika'da bulunmaktadır. Buda dünya nüfusun zaten yüzde 80'nine tekabül etmektedir toplamda. Son iki yıllık dönem içinde bir çok konferans bir çok toplantı düzenlendi. Su ve gıda güvenliği ile ilgili meseleleri ele almak ve sorunları çözüme kavuşturmak için bu şekilde sulamayla tarım sulamayla bunları çözüme kavuşturması amaçlanmaktadır" diye konuştu
Dünya Su Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Doğan Altınbilek de, böyle bir organizasyonun insanların ihtiyaçlarını karşılamakta yaşanılan sıkıntıları gündeme getirdiği için elzem bir çalışma olduğunu ve çok önemsediklerini kaydetti.
Altınbilek, şunları söyledi:
"BM göre gelen 2050 yılında 9 milyar insanı beslememiz gerekiyor. Tabi ki bilim adamları ve siyasetçiler bunun için çalışmalarını yapmak zorundadır. Gelişen bu dünyada su temel ihtiyaç haline geliyor. Suyun dünyada farklı şekillerde dağılmış olması kaçınılmaz riskler ortaya çıkıyor. İnsanlar su kaynaklarına yakın yerlerde yaşamalarına rağmen nüfus artışından dolayı su yeterli olmuyor. İnsanların yaşamı suya erişimleriyle bağlıdır. Yüzey suları düzenli olarak dağıtımı son derece zordur. Gittikçe daha fazla yer altı suları kullanılmaktadır. Dahası su ihtiyacı gittikçe artıyor. Dünya su konseyinin görevi halkı bilinçlendirmek, siyasetçilere bilgi vermek ve bu konuda kendi kararlarını almasına öncülük etmektir. Konseyimizin Başarılı çalışmalardan bir tanesi de tüm dünyada küresel su sorunlarının önemine dikkati çekmektir ve tüm dünyada su ile ilgili çalışmalar yapmaktır."