Bitkisel üretimi destekleme ödemeleri kapsamında depremlerden etkilenen illerde sertifikalı tohum desteği yüzde 100 artırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığının üreticilere verdiği tohum destekleri de tüm yurtta devam ediyor. Ankara’nın Çubuk ilçesinde ve Muş’ta çiftçilere; ayçiçeği, yonca ve nohut tohumları törenle dağıtıldı.
Tarımsal üretim tohum desteğiyle güçleniyor, depremzede çiftçi yüzde 100 artan destekle rahatlıyor.
Bitkisel üretimi destekleme ödemeleri kapsamında Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen illerde sertifikalı tohum desteği yüzde 100 artırıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen il ve ilçelerde yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumu kullanan çiftçilere 2023 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği yüzde 100 artırılarak ödenecek.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, tritikale için dekara 50 lira olan sertifikalı tohum desteği, deprem bölgesi için 100 lira oldu. Kuru fasulye, mercimek ve yonca için dekara 60 lira olan sertifikalı tohum desteği, deprem bölgesi için 120 lira olarak belirlendi.
Yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğu Bakanlıkça tespit edilen 11 ilde ve 52 ilçede yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumu kullanarak bu yıl yağlık ayçiçeği ekimi yapan çiftçilere dekara 135 lira sertifikalı tohum kullanım desteği verilecek. Bu desteklerle yer altı su kısıtı olan havzalarda yağlık ayçiçeği üretimi yapacak çiftçilerin tohum maliyetinin yaklaşık yüzde 75'i karşılanacak.
Bakanlığın bitkisel üretime verdiği destekler tüm yurtta devam ediyor.
Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başlattığı çalışma kapsamında çiftçilere nohut, yonca ve ayçiçeği tohumu dağıtıldı.
Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, yaptığı açıklamada, "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" (TAKEP) kapsamında çiftçilere destek olduklarını söyledi. Tohumları çiftçilere dağıtarak ekim alanlarını genişleteceklerini belirten Gün, şöyle konuştu: "DAP İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan yonca tohumu projemiz 6,5 milyon bütçeye sahip. Bunun da yüzde 50'si çiftçi katkısı ile sağlanacak. İlimiz hayvancılık alanında iyi bir yere sahip. Kaba yem konusunda yonca ekiminde şu an ülkede dördüncü sırada yer almaktayız."
Tarım alanında dört proje hazırladıklarını belirten Gün, "İl müdürlüğümüz tarafından hazırlanan 4 proje ile ilimize 24 bin 100 dekarlık alanda baklagil, ayçiçeği ve yonca ekimi yapılmış olacak. Bu projelerle ekonomiye katkı sağlanacağı gibi atıl durumdaki araziler de değerlendirilmiş olacak." diye konuştu.
Çiftçilerden Mehmet Salih Alkaş ise 100 dönümlük yağlık ayçiçeği ve 15 dönümlük yonca tohumu aldığını söyledi.
Köylerinde ilk kez yağlık ayçiçeği ekimi geçekleştirileceğini belirten Alkaş, "Bu çok iyi bir proje. Çok memnun olduk. Çiftçiler olarak çalışacağız, ekeceğiz.” dedi.
Tohum destekleriyle atıl araziler tarıma kazandırılırken hayvancılık sektörünün kaba yem ihtiyacı da karşılanıyor.
Ankara’nın Çubuk İlçesinde düzenlenen törende de çiftçilere 56 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtıldı.
Desteklerden yararlanan çiftçiler sertifikalı tohumların üretimi arttıracağını söyledi.
# sertifikalı
tohum
destek
bitkisel üretim
deprem
nohut
ayçiçeği
yonca
muş
çubuk
tarım ve orman