Denizlinin Çal ilçesi Selcen mahallesinde başlatılan organik tarım uygulamalarıyla oluşturulan üzüm ve armut bahçelerinde yetişen ürünler umut vaat ediyor.
Denizli'de yaygınlaştırılan organik tarım uygulamalarına bir yenisi Çal ilçesi hayata geçirildi ve ilk meyvelerini vermeye başladı.
Organik tarım uygulamaları Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yaygınlaştırılmaya devam ediyor.
Bu kapsamda Çal ilçesi Selcen mahallesinde bir üreticiye ait 40 dekar üzüm ve armut bahçesinde yerinde incelemeler yapıldı. Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu burada yaptığı açıklamada, Denizli’de henüz sentetik kimyasallarla tanışmamış temiz tarım toprakları olduğunu ve bu topraklarda geleneksel yöntemlerle tarım yapıldığını belirtti.
Kutlu, proje çerçevesinde Çal ilçe Selcen beldesinde bir üreticiye ait 40 dekar üzüm ve armut bahçesi, Kabalar köyünde 6 üreticiye ait 65 dekar alanda kekik tarlaları bulunduğunu, ayrıca Bekilli İlçesi Bükrüce köyünde 6 üreticiye ait 20 dekar alanda Adaçayı üretim parselleri (Toplam 13 üretici 125 dekar alanda), 2014 yılında geçiş 2 ürünü organik üretim parseli olarak belirlenerek projenin uygulandığını dile getirdi.
Adaçayı üretim parsellerinin denetiminin temmuz ayı içerisinde yapıldığını ve herhangi bir aksaklık olmadan bütün üreticilerin sertifika almaya hak kazandığını da aktaran Sezgin Kutlu, “Proje çerçevesinde üreticilerimize gerekli olan adaçayı ve kekik fideleri, toprak düzenleyici ve bitki koruma preparatları, toprak düzenleyici ve bitki besin kaynağı olarak doğal keçi gübresi dağıtımı yapılmıştır.” dedi.
Önümüzdeki yıllarda projenin çerçevesini daha da genişleterek diğer bazı meyve türlerinde de organik üretim çalışmalarının yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edileceğini dile getiren Kutlu, projede İlçe Ziraat Odaları Başkanlıkları ile ortaklaşa çok uyumlu bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.