Denizlide Türkiye 14.Ulusal Ceviz Çalışma Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda ceviz tarımının durumu masaya yatırıldı.
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye 14.Ulusal Ceviz Çalışma Kurulu Toplantısı” yapıldı.
Ceviz dünyasının kalbinin attığı ve iki gün süren çalıştayda Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Denizli Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, Türkiye’nin değişik bölgelerinde faaliyette bulunan Araştırma Enstitüsü yetkilileri, ziraat odalarının başkanları, ceviz fidanı üreticileri ve çok sayıda ceviz bitkisine gönül vermiş yetiştiriciler olmak üzere 350 katılımcı hazır bulundu.
Çalışma grubu toplantısı açılış konuşmasını yapan Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Türkiye’de ceviz ve ceviz yetiştiriciliği ile ilgili kısa bilgi verdi. “Devletimizin çıkardığı kanunlar ve verdiği destek sayesinde Denizli, Türkiye’de ceviz fidanı alanında birinci sıradadır” diyen Kutlu, 14.Ulusal Ceviz Çalıştayı’nın Türkiye tarımına ve bütün katılımcılara hayırlı olmasını diledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan ise konuşmasında, “14 yıl önce gönüllülük esasına göre çalışmalara başlayan grubumuzun bugün ceviz yetiştiriciliğinin modernize edilmesi ve geliştirilmesine katkı sağlamak olan amacını büyük ölçüde gerçekleştirmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından çalıştay gündemine geçildi. Ceviz çeşit ıslahında son gelişmeler, ceviz bahçe yönetiminde son durum, 2023 Türkiye ceviz projeksiyonu, 2014 bahar aylarında ceviz bahçelerinde meydana gelen don afeti ve sigorta, Türkiye’de ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, dünyada ve Türkiye’de ceviz bitkisi sağlığında son gelişmeler hakkında akademisyenler tarafından bilgiler verildi.
Çalıştayda Türkiye’nin yıllık yaklaşık 400 bin ton ceviz açığı olduğunu ve bunun ithalatla kapatıldığı vurgulanarak üretimin arttırılmasının önemi üzerinde duruldu. Üretimin arttırılması uygulamasında çiftçilere, arazi yapısı ve ekolojik koşullara göre uygun ceviz çeşidinin önerilmesinin önemi dile getirildi.
Çalıştay’ın ikinci gününde Buldan İlçesinde bir vatandaşa ait ceviz bahçesine teknik gezi düzenlendi. Uygulamalı ve teorik olarak gerçekleştirilen teknik gezide her çeşit ve her yaş aralığında ceviz ağacının bulunduğu bahçede, katılımcılara konusunda uzman akademisyenler tarafından bilgilendirme yapıldı.