Denizli'de arı yetiştiriciliği kursu

24 November Monday, 2014
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, arı ve arı ürünlerinin üretimini artırmak ve gezginci arıcılığı yaygınlaştırmak amacıyla Babadağ ilçesinde Arı Yetiştiriciliği Kursu açtı.
Denizli'de arı yetiştiriciliği kursu

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, arı ve arı ürünlerinin üretimini artırmak ve gezginci arıcılığı yaygınlaştırmak amacıyla Babadağ ilçesinde Arı Yetiştiriciliği Kursu açtı.

 

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Babadağ’da düzenlediği Arı Yetiştiriciliği Kursu’nun açılışı öncesi bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Babadağ Kaymakamı Nebi Çanga, Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Babadağ Belediye Başkanı Salim Demirezen ve çiftçiler katıldı.

 

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu burada yaptığı konuşmada Babadağ’daki doğal kekik ve kestanenin arı ve arı ürünleri üzerindeki önemine vurgu yaptı. İl Müdürlüğü olarak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte Sertifikalı Arı Yetiştiriciliği Kursları açtıklarını belirten Kutlu, bu gibi kursların iyi değerlendirilmesi, mevcut arı üreticilerinin ve kovan sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

 

Sezgin Kutlu, bu kursların amacını ise Denizli’deki ve ülkemizdeki bitki florasından azami ölçüde yararlanarak insan sağlığı açısından önemli olan arı ve arı ürünlerinin (bal, bal mumu, polen, arı sütü, propolis, arı zehiri) üretimini artırmak, gezginci arıcılığı yaygınlaştırmak, dış satım olanaklarını araştırmak, halkın arı ürünlerinden daha çok yararlanmasını ve bu ürünlerin tüketimlerini artırmak olarak açıkladı.

 

Arıcılık kursu açılış töreninde ayrıca 2013-2014 eğitim öğretim yılında Tavas, Çivril, Çal, Bekilli, Serinhisar ilçelerinde açılan kurslara katılarak başarı gösteren 196 kursiyere belgeleri verildi. Bu belgeler sayesinde arı yetiştiricileri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme projeleri (IPARD), Or-Köy ve diğer destekleme projeleri ile zirai kredilere başvurabilecekler.

 

Arıcılık kurslarında arıcılık teknikleri ve uygulama alanları, ballı ve polenli bitkilerin çiçeklenme ve arıların istifade zamanları, arı ürünleri ve hasat zamanları, arıları yönetme ve çoğaltma yöntemleri, arıcılık ve malzemelerin tanıtımı, arı sağlığı, hasat, pazarlama ile güzel ve bol ürün elde edebilmeleri ile tüketiciye sağlıklı ürün sunabilmek için yapılması gerekenler başlıklı konular işleniyor.

 

Arıcılık kurslarıyla arıcıların teknik bilgi eksikliğinden ileri gelen ekonomik kayıplarını asgariye indirerek gelir düzeylerini yükseltmeleri hedefleniyor.

 

Arıcılıkta Türkiye

 

Ülkemiz 6,5 milyon civarındaki kovan varlığı ile dünyadaki bal arılarının yaklaşık yüzde 22’sine sahip. Kovan varlığı bakımından Çin’in ardından 2. sırada geliyor, bal üretiminde ise dünyada 5. sırada yer alıyor. Ülkemizde yıllık 90 bin tona yakın bal üretiliyor. Kovan başına ortalama verim 16-17 kg civarında. Arıcılık yapan işletme sayısı bakımından Denizli Türkiye genelinde onuncu sıralarda bulunuyor.