Orman köylüsü için önemli gelir kaynağı olan defnenin yaprağı ve yağı, Almanya, İtalya, Fransa, İspanya ve Hollanda başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İhracatçılar özellikle kozmetik devlerinin defne talebinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından teşvik edilen defne üretiminde Türkiye’ye büyük ihracat geliri sağladı.
Orman köylüsü için önemli gelir kaynağı olan defnenin yaprağı ve yağı, Almanya, İtalya, Fransa, İspanya ve Hollanda başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Defneden elde edilen gelir ise yüksek. Geçtiğimiz yıl 14 bin ton defne ihraç edildi. Elde edilen gelir ise yaklaşık 40 milyon doları buldu.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce yürütülen "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi" kapsamında Muğla’da düzenlenen “Defne Üretimi Tarla Günü”nde konuşan Muğla Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal “İhraç edilen defnenin bin tonu Muğla'dan karşılandı. Türkiye defne ihracatında lider ülke. Hedefimiz önümüzdeki beş yılda bu rakamı en az üç katına çıkarmak. Bu amaçla önümüzdeki günlerde atıl durumda kullanılmayan tarım arazilerinin değerlendirilmesi için birçok arazide defneyi kültüre alarak yetiştirmeyi planlıyoruz." dedi.
Defne yaprağı ve yağı ihraç eden Özer Bal da “Defne Avrupa’da kozmatik, ilaç, hayvan yemi gibi alanlarda kullanılan bir ürün. Defne bir orman bitkisi ve üretimi Bakanlığın iznine tabi. Defnenin kültüre alınmasıyla hem istihdam artacak hem de ormanlar korunmuş olacak.” ifadelerini kullandı.
Köyceğiz ilçesi Döğüşbelen Mahallesi'ndeki etkinlikte 2015 yılında Mehmet ve Nigar Ölemez çiftinin bahçesine dikilen defne fidanlarında ilk yaprak hasadı da yapıldı. Hasat edilen ürünler ihracatçı bir firma tarafından yerinde satın alındı.