Çukurova\'da ekim alanı bakımında buğday ilk sırada, mısır ikinci sırada olmasına rağmen mısırdaki rekolte buğdayı geride bıraktı.
Kuraklık ve filizlenme dönemindeki soğuk hava nedeniyle buğday üretiminde rekolte kaybının yaşandığı Çukurova'da 1. ürün dane mısır hasadının sonuçları üreticinin yüzünü güldürdü.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Osmaniye İl Müdürü İbrahim Sağlam, mevsim koşulları nedeniyle Türkiye'de ilk ürünlerin yetiştiği Çukurova yöresinde 1. ürün dane mısır hasadında sona gelindiğini söyledi.
Yörede buğdayın ekim alanı olarak ilk sırada, mısırın ise ikinci sırada olmasına rağmen hasat sonuçlarında mısırın rekolte olarak buğdayı geride bıraktığını vurgulayan Sağlam, "Kuraklık ve filizlenme dönemindeki soğuklar nedeniyle buğdayda yüzde 40'lara varan rekolte kaybı meydana geldi. Mısırda Mayıs ve Haziran yağışları ve döllenme dönemindeki hava sıcaklığının ideal olması nedeniyle yüzde 10-15 oranında verim artışı görüldü" dedi.
Çiftçinin 1. ürün dane mısır hasadının sonuçlarından memnun olduğunu söyleyen Sağlam, yörede dönüm başına bin 380 ile bin 450 kilogram arasında ürün alındığını bazı kesimlerde dönüm başına bin 700 kilograma kadar yükseldiğini belirtti.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 1. ürün dane mısır taban fiyatını kilo başına 67 kuruş olarak belirlediğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kilo başına 4 kuruş destek pirimi verdiğini hatırlatan Sağlam, "Mısırda hasadın ilk başlarda karşılaşılan ofis ve depolama sıkıntısı kısa sürede aşılması nedeniyle TMO devreye girmedi, üreticilerimiz genellikle mahsullerini tüccarlara satmayı tercih ediyor" diye konuştu.
Yörede 2. ürün mısır ekiminin oldukça yaygın olduğunu belirten Sağlam, 2. ürün mısır hasadının Ekim ayı sonunda başlayacağını ve bir sorun beklenmediğini sözlerine ekledi.