Çeltik, üreticisini bu yıl da memnun edecek

03 July Thursday, 2014
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanı Dr. Halil Sürek, bu yıl Japonika tipi çeltik üreticisi ülkelerin kuraklıkla karşı karşıya olduğunu, bunun da Türk çeltik üreticisine yarayacağını vurguladı.
Çeltik, üreticisini bu yıl da memnun edecek

Çeltik fiyatlarının, bu yıl da üreticisini memnun edeceği bildirildi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanı Dr. Halil Sürek, dünyada "Asya tipi" olarak adlandırılan ince taneli ve "Japonika" denilen Türk mutfağının tercih ettiği "baldo, Osmancık tipi 2" cinsinde pirinç üretildiğini söyledi.

Asya tipi pirincin, üretildiği Uzak doğu pazarında tüketildiğini, diğer tip pirincin ise Türkiye'nin de aralarında olduğu ABD, Arjantin, Uruguay, Mısır ve Avustralya'da hem üretilip hem de bu bölgelerde pazarlandığını belirten Sürek, kuraklığa yakalanmayan çeltik üreticisinin, emeğinin karşılığını fazlasıyla aldığını ifade etti.

Bu yıl Japonika tipi çeltik üreticisi ülkelerin kuraklıkla karşı karşıya olduğunu, bunun da Türk çeltik üreticisine yarayacağını vurgulayan Sürek, şöyle devam etti:

"Pirinç üretiminde dünyada bir daralma olduğu zaman bizim ülkede fiyatlar yükseliyor. Bu durum çiftçileri memnun ediyor. Tüketicileri tabii ki üzüyor. Bu sene özellikle Amerika kıtasında kuraklık etkili oldu. Kaliforniya, Arjantin ve Uruguay'dan ülkemiz pirinç ithal ediliyor. Buralarda ekimin geçen yıla göre yüzde 25-30 azaldığı söyleniyor. Bu durum bizim çiftçiyi olumlu etkiler. Çeltik üreticisinin bu sene tatmin edici bir piyasayla karşılaşacağını düşünüyorum. Çünkü, geçen yıl da bu durumu yaşamıştık."

Sürek, şu anda fabrikaların elinde yerli stok olmadığını, birçok tüccarın hasat zamanı depolarını doldurmak için alıcı olarak piyasaya gireceğini ve ürünün değerleneceğini düşündüğünü ifade etti.

Geçen yıl da üreticinin beklediği fiyatları aldığını anımsatan Sürek, "Bu yıl da Türkiye'de çeltik ekilebilen sahaların tamamına yakınında ekim yapıldı" dedi.

"Son yağmurlar ekimi geciktirdi"

Sürek, kurak geçen kış mevsiminin ardından bahar aylarının bol yağışlı olması nedeniyle çeltik ekiminin bu yıl geciktiğini söyledi.

Ekimin, 20 Mayıs'a kadar bitirilmesi gerekirken 20 Haziran'a kadar kaydığını vurgulayan Sürek, "Ekim sonrası yağışlar, çeltiğin gelişmesinde etkili oldu. Çeltiğin verimli olması da temmuz ve ağustos sıcaklarına bağlı. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Türkiye genelinde 900 bin ton çeltik üretileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.