Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, kurban bayramı öncesi üretici ve tüketiciyi rahatlatan açıklamalar yaptı. Kayhan, 14 milyon 500 bin hayvan varlığımız olduğuna vurgu yaparak, bu konuda hiçbir sıkıntının olmadığını kaydetti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, besi işletmelerinin doluluk oranının arzu edilen düzeyde olmadığını belirterek, Coğrafya ihracat potansiyeline erişimi sağlamak amacıyla Türkiye’de olamayan etçi ve kombine ırk veya bunların melezi genç besi danası ithalatına karar verildiğini açıkladı.
Mustafa Kayhan, besilik hayvan ithalatına izin verilmesine yönelik kararın Kurban Bayramı'ndan sonra yürürlükte olacağını belirterek, "Aynen çeltikteki süreci bunda da yaşayacağımıza inanıyorum. Çok ciddi bir talep beklemiyorum" dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, ‘ Hayvancılıkta son durum, kurbanlık durumu, kırmızı et üretimini artırmaya yönelik besilik hayvan ithalatı hakkında TİGEM Sosyal Tesislerinde basın toplantısı düzenledi.
Dünya genelinde ocak-temmuz döneminde dana etinde yüzde 30 fiyat artışı yaşandığını bildiren Kayhan, sığır yetiştiriciliği arzının çok olmadığını, bu nedenle Bakanlık olarak içeride üretimi geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Kayhan, şu andaki büyükbaş hayvan sayısının 14 milyon 500 bine yükseldiğini belirterek, sayısal artışın yanında vasıf ve ırk olarak da değişim görüldüğünü, sürü kompozisyonunun yüzde 80'inden fazlasının kültür ve bunun melezi ırklardan oluştuğunu dile getirdi.
Dış ticaret verilerinde de 836 milyon dolarlık artı denge olduğunu kaydeden Kayhan, "Bazı kesimlerde 'Türkiye ithalatçı duruma geldi' diye ezbere dayalı yorumlar yapılıyor. Öyle bir şey yok. Hayvansal ürün dış ticaretinde artı durumdayız" dedi.
Kayhan, 10 yılda toplam kırmızı et üretiminin yüzde 137 artışla 420 bin tondan 996 bin tona yükseldiğini, ette kurak yıllar haricinde üretimin talebi karşılayacak durumda olduğunu kaydetti. Kırmızı et fiyatlarında hafif artış görüldüğünü söyleyen Kayhan, baharda kuraklık yaşandığını ancak yaz yağmurlarıyla çayır ve merada canlanma olduğunu ve besi yemi fiyatlarının stabil hale geldiğini anlattı. Kayhan, 3 yıldır besi desteği verdiklerini anımsatarak, geçen yılın ilk 6 ayında besiden faydalanan dana sayısının 359 bin iken, bu yılın aynı döneminde bu rakamın 552 bine ulaştığını ifade etti.
Türkiye'nin 4 milyon besi kapasitesi olduğuna dikkati çeken Kayhan, bağlı hayvan sayısının 2,5 milyonu geçmediğini ve bu kapasitenin arz güvenliği açısından önemli olduğunu belirtti. Mevcut durumda arz konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını vurgulayan Kayhan, kesime hazır besilik dana sayısının 1 milyon 700 bin olduğunu bildirdi. Kayhan, tarımsal desteklerden hayvancılığa ayrılan payın son 10 yılda yüzde 4'lerden yaklaşık yüzde 32'ye ulaştığını dile getirerek, kırmızı etle ilgili Türkiye'ye özgü orta ve uzun vadede projeleri olduğunu kaydetti.
50 Baş Üstü İşletme Sayıları
Besi işletmelerinin 2002 yılında 2 bin 795 adet iken yüzde 285 artışla 2013 yılında 10 bin 765 adete yükseldiğini söyleyen Kayhan, Süt işletmesi bin 505 iken yüzde bin 272 artışla 2013 yılında 20 bin 654 adete yükseldiğini kaydetti. Toplamda 2002 yılında 4 bin 300 adet olan 40 baş üstü işletme sayısı yüzde 631 artışla 31 bin 419 adete yükseldiğini ifade etti. Besi işletmelerinin doluluk oranının arzu edilen düzeyde olmadığının altı çizen Kayhan, coğrafya ihracat potansiyeline erişimi sağlamak amacıyla Türkiye’de olamayan etçi ve kombine ırk veya bunların melezi genç besi danası ithalatına karar verildiğini açıkladı.