Bursa’da kiraz-vişne zirvesi

11 June Wednesday, 2014
Bursa’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ulusal Kiraz Vişne Çalışma Grubu 18. Toplantısı yapıldı.
Bursa’da kiraz-vişne zirvesi

Mudanya’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ulusal Kiraz Vişne Çalışma Grubu 18. Toplantısı yapıldı.

                                                                                                                                                                                       

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Mudanya ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Ulusal Kiraz Vişne Çalışma Grubu 18. Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kiraz üretiminde dünyada birinci olduğunu, ihracatta da birinciliği hedeflediğini söyledi.

 

Salih Çalı, toplantıda yaptığı konuşmada "Yağmur nedeniyle kirazda oluşan çatlaklar üreticileri ve dolayısıyla ihracatçıları da son derece güç durumda bırakmıştır" dedi. Çin'e yaş meyve sebze ihracatı konusunda son aylarda olumlu gelişmeler olduğunu, bu çerçevede Bakanlık yetkililerinin gerekli ihracat izinlerinin alınması konusunda çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Çalı, "Biz de UYMSİB olarak özellikle uzak doğuya, tabii bu arada Çin'e pazarın açılması için elimizden geldiği kadar gayret ediyoruz, önem veriyoruz. Nüfusu yaklaşık 1,4 milyar olan, alanı da 9 milyon 500 bin metrekare olan çok geniş büyük bir ülke. 10 trilyon dolara yakın gayri safi milli hasılası var ve kişi başına da 7 bin 500 dolar. Oldukça iyi bir tüketici topluluğu" diye konuştu.

 

Çalı, kiraz ihracatında Türkiye'nin önemli rakiplerinden Şili'nin, Çin ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmasıyla çok büyük avantaj sağladığını vurgulayarak, Türkiye'nin de bu girişimi örnek alması gerektiğini belirtti.

 

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan da, Türkiye'nin 2013 yılında 55 bin ton kiraz ihraç ettiğini ve 155 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını bildirdi. Kaplan, doğal afetler ve verim problemlerinin, üretim ve ihracatı doğrudan etkilediğini vurgulayarak, Türkiye'de kiraz hasat periyodunun oldukça kısa olduğunu, Bakanlık olarak da kendilerinin bu süreyi uzatmak için Konya Hadim ve Artvin'in yüksek kesimleri gibi çok geç hasat edilebilecek yörelerde kiraz yetiştiriciliğini teşvik ettiklerini kaydetti.