Böcekleri sevdiren okul

07 May Sunday, 2017
Ankara Üniversitesi bünyesinde kurulan Çocuk Üniversitesi’nde çocuklar bilim ve sanatı eğlenceli bir şekilde öğreniyor.
Böcekleri sevdiren okul Haber: Neslihan Aktaş Kamera: Ümit Yıldırım Fotoğraf: Fatih Coşkun
Çocuklara bilim ve sanatı eğlenceli bir yöntemle anlatmayı amaçlayan Çocuk Üniversitesi, Ankara Üniversitesi bünyesinde 14 farklı programda eğitim vermeye devam ediyor.
Üniversitede farklı alanlarda çalışan bilim insanlarının çocuklarla buluşması ve üniversitenin toplumla bütünleşmesi hedefiyle 2009 yılında çalışmalarına başlayan Çocuk Bilim Merkezi (Çocuk Üniversitesi) Koordinatörlüğü çocukların bilim ve sanatın eğlenceli yüzünü görmelerini sağlıyor.
Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Neriman Aral, burada çocuklara bilim ve sanatın korkulacak ürkülecek bir şey değil eğlenerek öğrenilmesi gereken bir bilim dalı olduğunu gösterebilmeyi önemsediklerini söyledi.
Başta sosyal dezavantajlı bölgeler olmak üzere kendilerine başvuran tüm okulların taleplerine cevap vermeye çalıştıklarını anlatan Aral, 6 ile 14 yaş arasındaki çocuklara yönelik eğitimler verdiklerini belirtti.
Çocuk Üniversitesi’nde dersleri gönüllü program yürütücülerinin verdiğini dile getiren Neriman Aral,  “Farklı fakültelerden öğretim üyeleri olan program yürütücülerimize çok büyük işler düşüyor. Biz sadece onları çocuklarla buluşturuyoruz.” dedi.
Okullardaki bilgi aktarmaya yönelik, ezberci eğitim sisteminden farklı olarak; çoğunlukla çocukların yaşayarak öğrenmelerine fırsat verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Neriman Aral, şunları söyledi. “Yaşayarak öğrendikleri zaman onlar zaten eğitimin içine dahil oluyorlar. İster istemez de kendi istediklerini öğrenerek gidiyorlar. Bu da öğrenmenin kalıcı olmasını sağlıyor.”
Çocuk üniversitesinde program yürütücüsü olmak gönüllülük esasına dayalı. Öğretim elemanları kendi hazırladıkları programı yönetim kuruluna sunuyor. Yönetim kurulunda değerlendirilen programlar uygun görülürse program yürütücüsü eğitimlere başlıyor.
Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Neriman Aral süreci şöyle anlattı: “Bir sürü fakülteden burada gönüllü olarak program açmak isteyen hocalarımız ya da öğretim elemanlarımız koordinatörlüğe müracaat ediyorlar. Onların hazırlamış oldukları bir program var.                            Bizim de bir kılavuzumuz var. O kılavuz doğrultusunda programlarını hazırlıyorlar. Bir yönerge doğrultusunda bilim kurulumuz ve yönetim kurulumuz var. Yönetim kurulumuzda programlar değerlendiriliyor ve eğer uygun görülürse program açmalarına izin veriyoruz. Uygun görülmez ya da ufak tefek değişiklikler yapılması gerekirse öneride bulunuyoruz.”
Koordinatörlüğün bilim kurulu; eğitim fakültesi,  sağlık bilimleri, çocuk gelişimi bölümü, ziraat fakültesi gibi farklı fakültelerin öğretim elemanlarından oluşuyor. Her öğretim elemanı kendi alanına göre programı değerlendirmeye bakıyor. Programların çocukların yaşına ve gelişimsel özelliklerine uygun olmasına özen gösteriliyor.
Çocuk Üniversitesi’nde Minik Dostlarım Böcekler Bilim Okulunun program yürütücüsü                      Yrd. Doç. Dr. Hilal Tunca bu fikrin nasıl doğduğunu anlattı.
Bir sosyal sorumluluk bilinciyle ve gönüllü olarak okulunu kurmaya karar verdiğini belirten Hilal Tunca, çocukları çok sevdiğini sözlerine ekledi.
Amacının doğa dostu mücadele konusunda çocuklarda farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Tunca, çocuklara ilk önce böceğin ne olduğunu öğrettiklerini daha sonra zararlı böcek kavramını ve biyolojik mücadeleyi anlattıklarını söyledi.
Minik dostlarımız böcekleri çocuklara eğlenceli bir dersle anlatan program yürütücüsü Tuğba Akdeniz Fırat da önceliğinin çocukların böceklerle, biyolojik mücadeleyle ilgili bilgilerini arttırmak olduğunu belirtti.
Böcek Bilim Okulundaki derslerini farklı aktivitelerle, renkli kağıt ve kalemlerle eğlenceli hale getiren Fırat, eğitimin eğlenceyle birleşmesine öncelik verdiğini vurguladı.
Minik dostlarım Böcek Bilim Okulu program yürütücüleri,  Ankara Üniversitesi kampüsünde bulunan Çocuk Üniversitesi’ne gelme imkanı olmayan, çevre köylerdeki ilkokullara giderek oralardaki çocukları da bu programla buluşturuyor.
Öğrencilerini Çocuk Üniversitesi’ne getiren sınıf öğretmeni Nuran Akkaş da Ankara Üniversitesi’nin çalışmalarına katılmaktan memnun olduğunu dile getirdi. Akkaş “ bu çalışmadan gerçekten çok memnun kaldık. Ben de öğrenmediğim birçok şeyi öğrendim. Daha önce de Ankara Üniversitesinin çalışmalarına katılmıştık. Çocuklarım da ben de gerçekten çok mutlu olduk.” dedi.
 
çocuk üniversitesi böcek okulu bilim merkez ankara üniversitesi