Biyoçeşitlilik, insanlık geleceğinin sigortasıdır

30 April Wednesday, 2014
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, biyolojik çeşitliliğin insanlık geleceğinin sigortası olduğunu ve bu materyallerin korunarak sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi.
Biyoçeşitlilik, insanlık geleceğinin sigortasıdır

Haber: Özcan KAHYA Kamera: Altay TÜRÜNG

‘Gıda Saati’ Programı sunucusu Semiha Batmaz Salcı, Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nün Alaçatı’da kurduğu, koleksiyon bahçesini gezdi. TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, bahçe ve bitkiler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Ali Osman Sarı, biyoçeşitliliğin insanlık geleceğinin sigortası olduğunu belirterek, özellikle çağımızda biyolojik çeşitliliğin, modern yaşamın getirdiği problemlerin çözümünde önemli rol oynadığına değindi. Sarı,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın birçok tür ve çeşit geliştirdiğini hatırlattı.

Bu bitki çeşitlerinin kaybedilmemesi için olduğu yerde muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Sarı, şöyle devem etti:

"İlk gen bankamız 1963 yılında İzmir’de kuruldu. İkincisi, 2010 yılında Sayın Başbakanımızın katılımıyla Ankara’da açıldı. Bu iki gen bankamız, ülkemiz tarımı için oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Buralar ülkemiz bitki çeşitliliğinin sigortasıdır. Gen bankalarımız neden önemli? Herhangi bir yaygın hastalık ülkemizin mevcut kültür bitkilerini bir anda yok edebilir. Gelişen yıllarda da bunları tekrar yetiştirebilmemiz çok güç olabilir."

Biyolojik çeşitliliği korumanın, kullanılabilir kılmanın yetmediğini belirten Dr. Sarı, bunu topluma yaymak gerektiğini aktardı. Bunun için etkinlikler, seminerler, konferanslar, tarla günleri, farkındalık çalıştayları yapmak gerektiğini vurgulayan Dr. Sarı, "Burada gördüğünüz koleksiyon bahçesi bu çalışmalardan bir tanesi. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsündeki uzman arkadaşlarımızın katkısıyla kurulmuş bir bahçe. Yoğun bir ilgi var ve insanlar biyolojik çeşitliliğin önemi hakkında bilgilendiriliyor" ifadelerini kullandı.