Bilgi çarpıtma ‘Düşünce Hasadı’nda konuşuldu

05 March Wednesday, 2025
Adana’da gerçekleştirilen “Tarımsal Düşünce Hasadı” etkinliğinin ilk oturumunda “Gıda Temelli Dezenformasyonun Etkileri” ele alındı. Çok sayıda sektör paydaşının katıldığı programda konu farklı boyutlarıyla masaya yatırıldı. Tarım- gıda ilişkisinin eğitimle doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyen Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, toplumda tarımsal kavramlarla ilgili algıyı yükseltmek için çalıştıklarını vurguladı.
Bilgi çarpıtma ‘Düşünce Hasadı’nda konuşuldu
“Tarımsal Düşünce Hasadı” Adana’da yapıldı.

Tarım ve Gıda Düşünce Atölyesi’nin düzenlediği etkinliğe farklı alanlardan konusunda uzman çok sayıda konuşmacı katıldı.

Nişasta Sanayicileri Derneği tarafından desteklenen ve Adana Çırçır Etkinlik ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü Tarım Yazarı Mine Ataman yaptı.

Dezenformasyonun etkileriyle ilgili görüşlerini paylaşan; gazeteciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve Bakanlık yetkilileri bilgilendirme kirliliğinin sosyal hayatı tehdit eder hale geldiğinde fikir birliğine vardı.

Düşünce hasadı etkinliğine Tarım ve Orman Bakanlığından da üst düzey katılım vardı.

Tarımsal üretimin eğitimle güçlendiğini belirten Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Tarım ve Oman Bakanlığı çalışma alanlarıyla ilgili özellikle çocuklarda ve gençlerde farkındalık oluşturacak çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Başkan Çolakoğlu, “Eğitimin kaderiyle tarımın kaderini birbirine benzetiyorum ben. Çünkü toplumda bu ikisinin algısı son derece düşük. Bizim öncelikli görevimiz algıyı yükseltmek. Bilmesi gerekenler bilmiyor, bilenler de olması gereken yerde bulunmuyor. Bu kadar farklı fikirlerin, farklı eğitim almış insanların konuştuğu yerde hangi sorun çözülmez? Hepsi çözülür. Bugün bu konuştuğumuz sorunları 15 sene sonra konuşmak istemiyorsak bugünden tezi yok çocuklarımızı yetiştirmeye başlayalım.” dedi.

Algı kirliliğiyle mücadele ettiklerini dile getiren Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, Türkiye’nin en katı ‘gıda mevzuatı’na sahip ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Tarım ve Gıda Düşünce Atölyesi Kurucusu İsmail Kemaloğlu, “Dünyada en çok yalan habere maruz kalan ülkeyiz” diyerek, dezenformasyonun ülke markasına, ihracata olumsuz etkilerinin önemine dikkat çekti.

Program sonunda, “Bilgi Yurttaşlığının” kamuoyunda yerleşmesi için iş birliği ortamı yaratılmasının gerekliliği üzerine ortak karar alındı.
adana tarımsal düşünce hasadı bilgilendirme kirliliği algı gıda eğitim yayın tarım ve orman