Manisanın Akhisar ilçesinde bir tavukçuluk tesisini ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir noktaya ulaştıklarını ve ülkenin beyaz et üretiminin yüzde 13lük kısmını kendilerinin karşıladıklarını kaydetti.
HABER: Levent TEKDEMİR - Gözde ACAROL
Manisa'nın Akhisar İlçesinde modern bir tavukçuluk tesisini ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa'nın yumurta ve beyaz et üretimi ile ihracat oranlarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Ege Bölgesini tavukçuluk sektöründe başarıyla temsil eden tesisin ziyaretine, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, gıda kontrolörleri ve çok sayıda denetmen katıldı.
Gittikçe gelişen kanatlı sektörünün Manisa'da yaygın bir hale geldiğini vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, ülkemizde 1 milyon 700 bin ton beyaz et üretiminin yaklaşık yüzde 13'lük kısmının Manisa'dan karşılandığını ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir noktaya ulaştıklarını belirterek "Yumurta üretimimiz yılda 2 milyar adede ulaştı ve üretimimiz sürekli olarak artıyor. Ürettiğimiz yumurtaların bir kısmı da yurtdışına ihraç edilmektedir. 2012 yılı sonu itibariyle 54 milyon adet yumurta yurtdışına ihraç edilmiştir" dedi.
Manisa'daki yumurta tavukçuluğu ve broyler tavukçuluğu hakkında da bilgi veren İl Müdürü Çebi, broyler tavukçuluğu ile yumurta tavukçuluğunun ayrı ayrı yapıldığını, broyler tavukçuluğunda tavukların gezinerek, eşinerek yetiştiklerini ifade ederek "Bunların büyüme süresi optimum şartları sağlandığı zaman 40- 45 gün arasında değişmekte olup, sonrasında belirli ağırlığa eriştiklerinde kesime hazır hale gelmektedirler. Belli koşullar altında marketlerde satılan yumurta ve tavuk etini güvenle tüketebiliriz. Çünkü bu kaynak artan protein ihtiyacımızı karşılamaktadır" diye konuştu.
Hasan Çebi, inceleme yaptıkları özel tavukçuluk tesisinin onaylı bir işletme kapsamında olduğunu, tüm işlemlerini ve üretim prosesini yerine getiren, sağlık ve hijyen kurallarına uyan sürdürebilir bir üretim yaptığını belirtti. Çebi sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlimizde gelişen tavukçuluk sektörü, ülkemizin önemli bir ihtiyacını karşıladığından dolayı içinde bulunduğumuz tesisi, yapmış olduğu üretimlerden dolayı tebrik ediyoruz. Böylesine entegre bir tesisin, ileriki dönemlerde daha başarılı işlere imza atacağını umuyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz".
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise, tesiste yaptığı açıklamada ziyaret ettikleri tavukçuluk tesisinin Manisa'daki yumurta üretiminin yüzde 12'sini, beyaz et üretiminin yüzde 13'ünü karşıladığını vurguladı.
Manisa'nın tarım ve hayvancılığın bilimsel yöntemlerle yapıldığı bir il konumunda olduğuna işaret eden Vali Savaş, "İlimizde 230 bin ton beyaz et üretiminin 140 bin tonu içerisinde bulunduğumuz bu tesis tarafından üretilmektedir. Tesis aynı zamanda ilimiz için önemli bir istihdam alanı oluşturmaktadır" diyerek bölgeye katkılarından dolayı tesisin yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkürlerini iletti.