Balıkesir'de tarımsal yayım ve danışmanlık

18 August Tuesday, 2015
Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nca yürütülen Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Projesi, Balıkesirli çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
Balıkesir'de tarımsal yayım ve danışmanlık

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi’nce yürütülen Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri yurt genelinde başarıyla yürütülüyor.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerinin yüz akı şehirlerimizden birisi de Balıkesir. İl genelinde iki yıl önce başlayan danışmanlık hizmetleri artık çiftçilerin olmazsa olmazları arasına girdi.

Balıkesir’de tarımsal yayım hizmeti sunan üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve serbest tarım danışmanlarının hizmet sunucu olarak yer aldığı sertifikalı tarımsal danışmanlık sistemi, etkisini hızla göstermeye başladı.

“Tarım Başkenti Balıkesir” sloganı ile “Türkiye’yi Doyuran İl Balıkesir” olma yolunda geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Balıkesir’de, Tarımsal Danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaşması yalnızca bu şehirle sınırlı kalmayıp ülke tarımını da olumlu yönde etkiliyor.

Balıkesir’de 2010 yılında 5 danışman 274 çiftçi ile başlayan danışmanlık hizmetleri, 2015 yılında 25 tarım danışmanı ile 1459 çiftçiye ulaştı.

Susurluk Ziraat Odası 2014 yılında Danışmanlık yetki belgesi alarak 3 adet tarım danışmanı istihdam ederek 190 çiftçiyle sözleşme imzalayıp hizmet vermeye başladı.

Susurluk Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık Ofisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü’nün de destek ve teşvikiyle bölgede tarımın gelişmesi yönünde faaliyetlerini sürdürüyor.

İl genelinde faaliyet gösteren tarım danışmanları, yeni teknolojilerin üreticilere aktarılmasını, yeniliklerin benimsetilmesini, tarımsal girdilerin azaltılmasını, birim alandan daha fazla ürün alınmasını, kaliteli ve güvenilir gıda üretiminin yapılmasını, en önemlisi de üreticide farkındalığın sağlanmasını amaçlıyor.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Balıkesir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, çiftçilerin modern teknolojilere erişmesi, gelişen çağa ayak uydurabilmesi, doğru ve güvenilir bilgiye erişebilmesi için Bakanlık olarak yoğun gayret sarf ettiklerini kaydetti. Erdurmuş, “Bunlardan en önemlisi Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi kapsamında bin köye bin danışman olarak başlayıp daha sonra 10 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekime kadar çıkan TAR-GEL Projesi. Bu konuda Bakanlığımızın çok ciddi emek ve çalışmaları oldu.” dedi.

İl genelinde bu yıl 875 bin TL tarımsal danışmanlık desteklemesi yaptıklarını kaydeden Erdurmuş, Bakanlık olarak Balıkesir’de özellikle son 5 yılda 1,8 milyon TL tarımsal destek ödemesi yaptıklarının belirtti.

İl Müdürü Erdurmuş, tarımsal danışmanlık sisteminin hem istihdam anlamında faydası olacağını hem de çiftçilerin doğru bilgilere daha kısa sürede erişerek daha doğru üretimle daha çok verim elde edeceklerini ifade etti. Erdurmuş, bunun da ülke ekonomisine hem ihracat yoluyla döviz girdisi sağlayacağını hem de Anadolu insanına güvenilir ve sağlıklı gıda üretme noktasında çalışmaların sürmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

2007 yılından beri Susurluk Ziraat Odası Başkanlığı görevini sürdüren, aynı zamanda da Susurluk Söğütçayır mahallesinde çiftçilik yapan Özkan Gürkök ise tarımsal danışmanlık ofisini 2014 yılında açmaya karar verdiklerini söyledi. Aynı yıl üç tarım danışmanıyla hizmete başladıklarını belirten Gürkök, toplamda 190 çiftçiye hizmet verdiklerini ve çiftçilerin sorunlarıyla birebir ilgilendiklerini kaydetti.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerinin Balıkesir’deki uygulayıcıları arasında yer alan Susurluk Ziraat Odası’na bağlı tarım danışmanlarından Tanju Karan, Oda bünyesinde üç kişiyle görevlerini sürdürdüklerini belirterek 200 çiftçiden 60 tanesiyle kendisinin ilgilendiğini kaydetti.

“Tohum ekiminden tutun da hasada kadar üretimle alâkalı olarak ne kadar yardımcı olabiliyorsak her zaman bunu yapmaya çalıştık.” diyen Karan yaptıkları çalışmaları, geçmiş dönemdeki eksikleri tespit etmek, bunlarla ilgili hemen hemen her gün arazileri ve çiftçileri dolaşarak bilgilendirme yapmak şeklinde özetledi.

Göreve başladıklarında çalıştıkları mahallede bir danışmanlık hizmeti olmadığı için ekili kavunların yüzde 70-80’nin çeşitli hastalıklardan dolayı zayii olduğunu belirten Karan, geçen seneden bu yıla kadar çiftçilerle tohum ekiminden itibaren birlikte çalışmaya başladıklarını belirtti. Tanju Karan, zamanında ilaçlama, zamanında ve dönemine göre gübreleme konularında çiftçilere yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Susurluk Ziraat Odası’nca görevlendirilen bir diğer tarım danışmanı da Fatma Yıldız. Yıldız, kendisinin 70 çiftçiden sorumlu olduğunu söyleyerek iki haftada bir yaptıkları rutin çiftçi ziyaretleriyle arazilerinde sorun olanların belirlendiğini ve ardından bu sorunları çözümlemeye çalıştıklarını aktardı.

Susurluk’ta görev yapan bir diğer tarım danışmanı Gözde Akyüz ise 70 çiftçiye hizmet verdiğini belirterek hastalık-zararlı, gübreleme, toprak tahlili gibi konularda çiftçilere yardımcı olduklarını kaydetti. Farkındalık oluşturmak için broşürler dağıtarak bilgilendirme yöntemini uyguladıklarını belirten Akyüz, aynı zamanda çiftçilerle devamlı toplantılar yaptıklarını da sözlerine ekledi. 

Peki, Balıkesirli çiftçilerin tarım danışmanlığı sistemine ve tarım danışmanlarına bakışı nasıl? Susurluk ilçesi Günaydın Mahallesi’nde yaşayan ve geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Kaniye Girit, tarım danışmanlarının kendilerini sık sık ziyaret ederek her konuda yardımcı olduklarını söylüyor.

Kaniye Girit, tarım danışmanlarının ürün hastalıklarını, gübre atımını, buğdaydaki kök, boğaz hastalıklarını, pas hastalıklarını birebir anlattıklarını ve bu anlatımlardan çok faydalandıklarını ifade ediyor.

Çiftçi Girit, tarım danışmanlarıyla ilgili eşiyle yaşadığı bir anısını da şimdilerde gülümseyerek anlatıyor. Girit, kendilerini ziyaret eden bir danışmanın anlattıklarını telefonuyla kaydetmiş. Gübreleme konusunda eşiyle tereddüte düştüklerinde de ona bu videoyu izletmiş. Eşiyse önce buna karşı çıkmış fakat tarım danışmanının anlattıklarını uyguladıktan sonra onun haklı olduğunu anlamış. Bu yaşadıkları olaydan sonra Kaniye Girit’in eşi onu tebrik etmiş ve “İyi ki videoya çekmişsin, teşekkür ederim” demiş.

Susurluk ilçesi Günaydın mahallesindeki çiftçilerden bir diğeri de Gülbahar Uçak. Uçak, daha önce böyle bir uygulamadan haberlerinin olmadığını belirterek tarım danışmanlığı sisteminden faydalanmaya başladıklarını ve çok memnun kaldıklarını söylüyor.

Susurluk ilçesi Muradiye Mahallesi çiftçilerinden Sinan Seçal da tarım danışmanlığının önemi üzerinde durarak Susurluk Ziraat Odası’nın vermiş olduğu hizmetlerle ürün yetiştirmeye çalıştıklarını belirtiyor. Seçal, geçmiş yıllarda yaşadıkları çeşitli hastalıkları bu yıl tarım danışmanlarından aldıkları desteklerle yaşamadıklarının da altını çiziyor. Çiftçi Seçal, tarım danışmanlığı sisteminin faydaları konusunda yaptığı açıklamada çok önemli bir konuyu da gündeme getirmiş oluyor. Bu da danışmanlardan aldıkları bilgiler ve onların yönlendirmeleriyle daha az ilaç kullanarak daha başarılı sonuçlar elde etmeleri.