Bakan Yumaklı: “Tehlike arz eden herhangi bir durum yok”

19 August Monday, 2024
Perşembe gününden bu yana çıkan 247 orman yangınından 241’i kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'deki yangının kontrol altına alındığını, Muğla'daki yangına da müdahalenin sürdüğünü kaydetti. İHA’ların tespit ettiği yangınlarla çok sayıda helikopter, arazöz ve personelle mücadele devam ediyor. Bakan Yumaklı, bundan sonraki sürece ilişkin de, "15 Eylül'e kadar tüm kurumlar alarm durumunda" ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı: “Tehlike arz eden herhangi bir durum yok”
Orman yangınlarıyla mücadele dört koldan devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Nebiköy, Kayırlı ve Ramada mahallelerinde 58 evin tedbiren tahliye edildiğini belirterek, "Bir risk yok ancak yine de tedbirli olmakta fayda var." dedi.

Yumaklı, Muğla'nın Ula ilçesindeki Yangın Yönetim Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, güne güzel haberlerle başladıklarını ancak İzmir'deki yangınının kontrol altına aldığı haberinin ardından çok geçmeden Muğla'dan yangın haberlerinin geldiğini söyledi.

Bakan Yumaklı açıkladı: "Muğla'daki yangınlar kısmen kontrol altında" 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Muğla'nın Ula ve Yatağan ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarının ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kısmen kontrol altına alındığını duyurdu.

Muğla'nın Ula ve Yatağan ilçesinde geçtiğimiz gün öğle saatlerinde eş zamanlı olarak çıkan orman yangınlarına ekipler havadan ve karadan yoğun müdahale gerçekleştirdi. Gece boyunca da alevlerle savaşan ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu yangından rahatlatan haber geldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Muğla'daki yangınların kısmen kontrol altına alındığını duyurdu. Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada, "Muğla Ula ve Yatağan'daki yangınlar kısmen kontrol altında" ifadelerini kullandı.

Ekiplerin yangınları tamamen söndürmek için mücadeleye devam ettiği bildirilirken, yetkililer bölgedeki yangın riskinin devam ettiğini belirterek vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Mersin'in Silifke ilçesinde saat 14.21'de çıkan yangına 10 dakika içinde müdahale başladığını dile getiren Yumaklı, hızlı müdahale sayesinde saat 15.16 itibarıyla yangının kontrol altına alındığını vurguladı.

"15 Eylül'e kadar tüm kurumlar alarm durumunda"

Yangın riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını isteyen Yumaklı, şöyle devam etti: "Umuyorum ve diliyorum ki önümüzdeki pazar gününe kadar Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün bizlere olan uyarılarını hepimiz dikkate alırız. Mümkün olduğu kadar kapalı alanların dışında aleve, ateşe neden olabilecek herhangi bir şey yapmayalım. 15 Eylül'e kadar başta Orman Genel Müdürlüğümüz olmak üzere bütün ilgili kurumlarımız alarm durumunda. Diliyorum hiç bunlara gerek kalmasın. Bu yangınlardan bir şekilde zarar gören, hatta evini terk edip daha sonra geri gelmiş olsa bile bir şekilde bunlardan etkilenmiş olan vatandaşlarımıza da şimdiden tekraren geçmiş olsun diliyorum."

Gazetecilerin, yangının çıkış sebebine ilişkin sorusunu Bakan Yumaklı, "Kesinleştirmediğimiz ya da net bilgimiz olmayan yangın çıkış sebebiyle ilgili herhangi bir bilgi vermiyoruz. Çünkü bununla ilgili kolluk güçlerimiz, valilerimiz zaten araştırmalarını yapıyorlar. Onlar netleştirdiğinde de açıklamalarını yapıyorlar. Zaman zaman İçişleri Bakanlığımız bu açıklamayı yapıyor. Şu an için benim size söyleyebileceğim elimde net bir bilgi yok." şeklinde yanıtladı.

Muğla'daki orman yangınlarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltılar olup olmadığıyla ilgili soruya ise Yumaklı, "Bu soruşturmalar kolluk kuvvetleri tarafından hep yapılır. Netice itibarıyla çok kısa bir zamanda valiliğimiz tarafından buradaki yangının çıkış sebepleri ve varsa sorumlularının yakalanma bilgilerini de sizlerle paylaşacaklardır." cevabını verdi.

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı’nda 4 gündür süren orman yangını bölgesine gelerek incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “İzmir Yamanlar'da yangının kontrol altına alındığını sizlere bildirmek istiyorum” dedi.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 15 Ağustos akşamı çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen, ev ve iş yerlerine sıçrayan orman yangınının ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın bölgesinde açıklamalarda bulundu. İzmir Yamanlar’daki yangının kontrol altına alındığını aktaran Bakan Yumaklı, “Bölgede soğutma çalışmalarımız devam edecek. Menderes'teki yangında bütün gece boyu arkadaşlarımızın karadan olabildiği kadarki müdahalesi ve yangının çıkış anından gün batımına kadarki olan süreçte hava araçlarıyla birlikte o da belli bir alana kıstırılmıştı. Enerjisi düşürüldü. Şu anda 4 uçak 11 helikopterle çok yoğun bir şekilde karadan da arkadaşlarımız müdahale ediyorlar. Kontrol altına alınmaya en yakın olan yangınlardan bir tanesi” diye konuştu.

Manisa'daki orman yangını kontrol altında  

Manisa'nın Gördes ilçesinde 14 Ağustos'ta başlayan orman yangınının kısmen kontrol altına alındığı açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 14 Ağustos'ta Gördes'te başlayan ve Salihli ilçesine kadar yayılan orman yangınının kontrol altına alındığını duyurdu. Bakan Yumaklı bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. 

Uşak’taki orman yangını kontrol altına alındı  

Uşak’ın Eşme ilçesine bağlı Dereli köyünde henüz belirlenemeyen nedenle Cumartesi öğlen saatlerinde otluk alanda çıkıp ormanlık ve meşelik alana sıçradı. Yangın rüzgârın da etkisiyle kısa sürede büyüyerek Manisa’nın Sarıgöl ilçesi sınırlarına kadar büyüdü. İhbarlar üzerine bölgeye çok sayıda arazöz, itfaiye, iş makinası, helikopter sevk edildi.

Ekiplerin müdahalesi ile yangının 46. saatinde kontrol altına alınırken soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda “Manisa Gördes ve Uşak Eşme’deki orman yangınları havadan ve karadan yapılan müdahaleler sonucunda kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'dan gönderilen amfibi uçak da, Muğla'daki orman yangınlarını söndürme çalışmalarına destek veriyor.
 
 
orman yangını söndürme muğla izmir uşak manisa helikopter uçak ogm tarım ve orman